fbpx
Događaji Ekonomija Servisne informacije Svet Vesti Video

Otvorena kancelarija za saradnju sa Rusijom

kancelarija15-3

Danas je na Zlatiboru otvorena kancelarija za saradnju sa Ruskom federacijom. Kancelariju je otvorila opština Čajetina, kako bi pomogla privrednike zlatiborskog kraja da lakše, brže i efikasnije plasiraju svoje proizvode na tržište Rusije.

Kancelariju su zajednički otvorili Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin i Neneda Popović, predsednik Srpske narodne partije.

kancelarija15-2

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović je ovom prilikom izjavio da je cilj osnivanja kancelarije da se pokaže kako i male lokalne samouprave kao što je opština Čajetina mogu da pomognu našim privrednicima da plasiraju svoje proizvode na tržištu Rusije.

Opština Čajetina će kancelariju iskoristiti da privrednicima sa celog regiona pomogne u promociji turističke privrede, i plasiranju proizvoda na rusko tržište. Svi privrednici zlatiborskog regiona mogu da potraže pomoć”, istakao je Stamatović.

Ambasador Rusije, Aleksandar Čepurin je po otvaranju kancelarije izjavio da će se na ovaj način poboljšati mogućnosti saradnje, i da će saradnja biti institucionalizovana i ukoliko bude postojao sistem saradnja će biti uspešna.

“Potencijal za saradnju je veliki, ali je za sada slabo iskorišćen, a budućnost za Rusiju, a u značajnoj meri i za Srbiju leži na istoku koji postaje svetski centar razvoja. Rusija razvija saradnje sa Kinom i Jugoistočnom Azijom, ali u tom kontekstu nije manje važna ni saradnja sa Srbijom”, rekao je ambasador.

Na kraju se novinarima obratio i Nenad Popović, predsednik Srpske narodne partije. On je ocenio je da otvaranje kancelarije može doprineti proširivanju turističkog potencijala Zaltibora kao i da može postati odlično mesto koje će potencijalnim investitorima pružiti potrebne informacije.

“Kancelarija na Zlatiboru je napravljena po uzoru kancelarije u Bavarskoj i Tirolu koje su već pokazale svoju efikasnost. Važno je uspostaviti sistemski pristup kada je reč o ekonomskoj saradnji sa Rusijom, pošto je samo u poslednjih godinu dana izvoz poljoprivrednih prozivoda iz ovog kraja na rusko tržište porastao za 300 odsto”, kazao je Popović.

On je izrazio očekivanje da će kancelarija na Zaltiboru dovući i investitore iz zemalja u okruženju koji su zainteresovani za izvoz srpskih proizvoda u Rusiju.

Kancelarija će privrednicima Zlatiborskog okruga pomagati da na najefikasniji način promovišu svoj proizvod u Rusiji, a pored toga analiziraće i tržište u toj zemlji i ukazivati na mogućnosti za izvoz proizvoda iz Zlatiborskog okruga.

kancelarija15-4

Otvaranju kancelarije prethodio je okrugli sto na temu Zlatiborski okrug kao model uspešne ekonomske saradnje Srbije i Rusije, na kojem je učestvovalo dvadesetak najvećih privrednika iz Zlatiborskog kraja.

Kancelarija će raditi svakog radnog dana od 8.00 do 16.00 časova.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Oktobar

Kupindo