fbpx
Biznis Događaji Lokalna privreda T-Info Turizam Video

Ove godine duža zimska sezona

Ovih dana su svi zlatiborski hotelijeri započeli pripreme za zimsku turističku sezonu. Ovogodišnja zimska sezona će biti nešto drugačija u odnosu na ranije godine. Raspust u Vojvodini počinje 24.decembra, a završava se u četvrtak, 14. januara 2016. godine.

profesional15-1

Što se tiče zimskog raspusta u školama u centralnoj Srbiji ove godine raspust je podeljen u dva dela. Prvi deo zimskog raspusta biće od 31. decembra do 8. januara, dok će u februaru pauzu od nastave učenici imati od 1. do 16. februara 2016.godine.

Ova vest je obradovala sve turističke radnike na Zlatiboru, jer će na ovaj način raspoloživi kapaciteti biti ravnomernije popunjeni. Odluku o promeni kalendara zimskog raspusta Ministarstvo prosvete donelo na predlog Regionalne razvojne agencije Zlatibor.

Ovim povodom smo razgovarali sa Darkom Đurovićem, rukovodiocem Programa razvoja privatnog sektora, Regionalne razvojne agencije Zlatibor.

darko-djurovic

Đurović je za zlatibor.tv izjavio da su zimski turistički centri imali problem zbog neusklađenosti zimskog školskog raspusta, kako sa potrebama dece tako i sa potrebama turističke privrede.

“Mi smo aktivno lobirali dve godine, zajedno sa našim partnerima, kao što su Skijališta Srbije, turističke organizacije, i ministarstvima zaduženim za turizam, da ministarstvo prosvete prihvati naš predlog da se zimski školski raspust podeli u dva dela. Tako da novogodišnji i božićni praznici budu jedan raspust, a da zimski školski raspust bude u februaru,” rekao je Đurović.

Inicijativa je bazirana na detaljnoj analizi pozitivnih efekata koje bi ovakav raspored na same đake, škole i turističku privredu. Što se tiče školske godine na ovaj način su prvo i drugo polugodište uravnoteženi sa sličnim brojem radnih dana, a đacima se pruža prilika da novogodišnje praznike iskoriste kako bi se pripremili za poslednji krug ocenjivanja. Sa ekonomske strane, škole će imati manje troškove za grejanje, jer su istraživanja pokazala da poslednjih desetak godina znatno više ima snega u februaru, nego u januaru.

Od novog kalendara školskih raspusta koristi će imati i turistička privreda jer će zimska sezona sada trajati od 24.decembra do 16.februara što je duplo duže nego prethodnih godina (20.decembar – 21.januar). Turistički radnici očekuju da će ostvariti znatno veći broj noćenja, a na ruku im ide i najava Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija da će i sledeće godine nastaviti akciju “Odmor uz vaučere”. Sve ovo će imati pozitivne posledice na turističku privredu i to kako na zaposlenost, tako i na ostvareni prihod u turizmu.

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

July 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031