fbpx
Događaji Manifestacije Turizam Video

Pečenje katrana u Jablanici

Sinoć je u Jablanici počela priprema katrana, u sklopu Sabora narodne tradicije. Jablaničani su se i ove godine okupili kako bi pripremali katran na tradiconalni način kako je to rađeno u vreme kada se od katrana zarađivalo za imanje i veselje.

katranica16-1

Kad je katranica napunjena uz “Pomoz bože, i molitvu da katrana bude koliko i luča” upalili su stari uz pomoć mladih katranicu. Celo veče se radilo ali i pričalo uz čašicu domaće, pored vatre na kojoj se spremala jagnjetina na pari.

katranica16-3

Pričali su stari, a slušali mladi. Pričalo se o vremenima kada su se vojevali bojevi za slobodu, i kako su se imanja sticala od pravljena katrana. Bilo je tu i ljubavnih priča, ali i priča kako su zbog karte ljudi zaboravljali sve pa čak i posao oko katranice, pa bi im katran izgoreo.

Ove godine su starima u priprema katranice i potpaljivanje pomagale i mlade snage dva Stefana i David. Oni su bili tu kad je trebalo poslušati starije, preneti drva za potpalu i baciti zemlje uz zidove katranice da se ne upali.

katranica16-5

Sada će se uz katranicu sedeti i paziti da sve bude kako treba i da u nedelju poteče katran iz Jablanice. Domaćini iz turističkog udruženja Jablanica su već više puta pozvali sve posetioce Zlatibora da im se pridruže u pravljenju katrana. Za večeras, u 20 časova  je planiran kulturno – umetnički program na letnjoj pozornici u dvorištu osnovne škole u Jablanici. Publici će se predstaviti folklorni ansambli i pevačke družine. A zatim u nedelju sledi tradicionalni, jedanesti po redu Seoski višeboj.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2022
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930