fbpx
Događaji Knjigoteka Kultura Manifestacije Turizam

Pesničke vatre zlatiborske

ljermontov2

Šumnato brdo na Zlatiboru će u četvrtak 18.septembra u 18:30 postati mesto pesničkog okupljanja na kome će se obeležiti 200 godina od rođenja Mihaila Jurjeviča Ljermontova. U čast slavnog pesnika na Zlatiboru će se okupiti pesnici iz celog sveta.

Ovoj manifestaciji, će se održati uz logorsku vatru na Šumnatom brdu kod Spomen-obeliska streljanim partizanskim ranjenicima na Kraljevim vodama. Manifestaciji će prisustvovati najbliži potomak velikog ruskog pesnika, istaknuti intelektualac koji nosi ime svog slavnog pretka, Mihail Jurjevič Ljermontov.

Stihove Ljermontova govoriće istaknuti ruski glumci Elena Barzova koja je ovog leta već boravila na Zlatiboru kada je bila u žiriju Međunarodnog festivala sportskog filma i Nikolaj Burljajev, koji je i režirao film o velikom pesniku.

U programu će nastupiti i naši glumci Ljiljana Blagojević, Biljana Đurić, Divna Marić, Slobodan Ljubičić i Momčilo Murić. Takođe je planirano da nastupe i operski pevači Aleksandar Stamatović i Galina Perić, kao i trubači dobitnici „Zlatne trube“ Večernjih novosti.

U petak 19.septembra pisci će posetiti bibiloteku Ljubiša R. Đenić u Čajetini, a zatim sledi miting poezije u etno-selu Sirogojno i a program će se nastaviti u popodnevnim časovima u hotelu “Zlatibor – Mona”.

Ova manifestacija je samo deo aktivnosti koji prati ovogodišnji “Beogradske međunarodne susrete književnika, koji su danas počeli  i trajaće do 22. septembra. Ove godine se očekuje dolazak pisaca iz 22 zemlje: Azerbejdžana, Belorusije, Bugarske, Velike Britanije, Grčke, Irana, Italije, Kanade, Makedonije, Nemačke, Poljske, Rumunije, Rusije, Slovačke, Slovenije, Turske, Francuske, Hrvatske, Češke, Švedske i Republike Srpske, kao i iz naše zemlje.

Učenici OŠ Dimitrije Tucović i članovi sekcije ruskog jezika su 30.maja u čast slavnog pesnika priredili poetsko veče u kome su čitali stihove Ljermontova na ruskom i srpskom jeziku. Publika je tada mogla da uživa u stihovima pesama Predskazanje, I mučno i tužno, Živeti hoću, Kraj vrata manastira sveta, Tebi, Rastali smo se, Čarne oči, Balada, Rastanak 2, Romansa, Smrt pesnika, Ja ne bih hteo, Rastanak 1. Takođe u programu su izvedene i tri romanse na pesme Ljermontova: U teškom trenu životnom, Balada, Izlazim sam na put.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

July 2022
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031