fbpx
Događaji Društvo Porodica Video

Plivanje za Časni krst na izvoru Rzava

Juče je u zaseoku Borja (Drgalica) obeleženo Bogojavljanje, tradicionalnim plivanjem za Časni krst. Na prirodnom jezercetu na izvoru Rzava na padinama Murtenice, na četvrtom kilometru puta Vodice – Ljubiš najhrabriji su plivali za titulu nosioca bogojavljenskog krsta.

bogojavljenje16-9

Po sunčanom, ali hladnom danu (temperatura -11 stepeni Celzijusa), u ovoj manifestaciji je učestvovalo 20 momaka, od kojih je najmlađi Nikola Stamatović rođen 1999.godine a najstariji Božimir Stanković  je rođen 1960.godine. Pored momaka za Časni krst je plivala i jedna devojka, Rada Kovačević.

bogojavljenje16-4

Prvo je uz molitvu osveštana voda u jezeru, a zatim su se plivači spremili za start. Uz pozdrav “Hristos se javi”, uz odgovor “Vaistinu se javi”, plivači su skočili u vodu i zaplivali. Najbrži i najspretniji je bio četrdesetdvogodišnji Nenad Zarić, koji je prvi doplivao do Časnog krsta.

bogojavljenje16-10

Momo Mišović, iz organizacionog odbora je za zlatibor.tv izjavio da je zadovoljan posetom i da je broj takmičara i posetilaca svake godine sve veći. On je istakao da je porodica Popović na imanju Savkovića započela ovu manifestaciju pre sedam godina i da je cilj da se narod vrati na ove prostore.

“Sve je u čast boga i ovoga naroda i u čast krsta i da se ovaj kraj oživi”, zaključio je Mišović

Najmlađi takmičar, Nikola Stamatović iz Užica ima sedamaest godina i ovo mu je drugi put da je plivao za Bogojavljanje. Kao ljubitelj ekstremnih sportova, nije mu bilo teško i voda nije bila posebno hladna. Za mladog Užičanina najvažnije je bilo učestvovati i nije imao cilj da pobedi.

bogojavljenje16-1

Što se pobednika tiče četrdestodvogodišnjem Nenadu Zariću ovo je bio drugi put da pliva na izvoru Rzava. On je istakao da je bio lep dan iako je bilo minus 11, i da nije razmišljao o hladnoći kada je skočio u vodu.

Nakon plivanja veliki broj prisutnih se zabavio uz trubače, vruću rakiju i zajedničku trpezu sa plivačima. Kao i prethodnih godina ovu manifestaciju su organizovali crkva Svetog Marka iz Užica i porodica Popović. Nagrade za plivače su obezbedili kompanija Zlatiborac, crkva Svetog Marka, Opštinska uprava Nova Varos, TSC Zlatar i privrednici iz Užica.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2022
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930