fbpx
Biznis Događaji Lokalna privreda Vesti Video

Počela gradnja stanice zlatiborske gondole

Nalivanjem prvog betona 21.septembra je počela gradnja stanice zlatiborske gondole na Torniku, koja će skijalište povezati sa centrom Zlatibora, preko Ribničkog jezera. Simbolično otvaranje radova na zlatiborskoj gondoli koja će biti duga devet kilometara ispratili su zvuci trube a okupljeni su zaigrali i kolo.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović istakao je da gradnja gondole kreće od pete faze, odnosno nalivanjem prvog betona na završnoj stanici buduće gondole, na vrhu Tornika.

“Posle dve velike narodne mobe, februarske i prvomajske, kada ste se masovno odazvali pozivu da zajedno započnemo radove, danas, na dan rođenja Presvete Bogorodice, dočekali smo da postavimo kamen temeljac na vrhu Tornika. Projekat zlatiborske gondole je po mnogo čemu jedinstven: naša zlatiborska zlatna gondola, osim što će biti najduža na svetu, biće jedinstvena i po tome što je jedina građena od kraja ka početku, budući da je Vlada izdala građevinsku dozvolu samo za petu, poslednju fazu gradnje, a ne i za prve četiri. Ali opstrukcija vlasti nas neće zaustaviti u ovom poslu koji vodi u budućnost i opštinu Čajetina i celu Srbiju. Istrajaćemo u nameri da Zlatibor stane u red svetskih turističkih centara i ostvari svoj dugoročni cilj – milion turista na Zlatiboru i deset miliona noćenja godišnje – rekao je Milan Stamatović obraćajući se prisutnim građanima.

On je objasnio da je opština podnela državnim institucijama zahteve i prateću dokumentaciju za izdavanje neophodnih dozvola i za ostale faze izgradnje i izrazio nadu da neće biti dalje opstrukcije državnih organa, kao i da “spor oko dela zemljišta preko kojeg se gradi žičara neće biti kočnica“.

“Sve smo i do sada uradili u skladu sa zakonom, uprkos tome što je država samo od opštine Čajetina tražila da prolazi teške procedure koje nisu važile za njihove projekte poput Beograda na vodi. Nismo i nećemo odustati i nećemo dozvoliti da državne raspikuće krčme narodnu imovinu i poklanjaju je svojim prijateljima i stranačkim funkcionerima. Ovo je bila i biće naša zemlja, naša stečevina, naša dedovina, naša narodna imovina, računajući i ovih “spornih“ 2.213 hektara državne zemlje koju je naprednjački režim pokušao da pokloni svom tajkunu! Ali ničija nije do zore gorela, pa neće ni njihova – poručio je predsednik opštine Čajetina.

Stamatović je kritikovao gest JP „Skijališta Srbije“, sa kojima je bilo dogovoreno da skijaška žičara iz podnožja Tornika sve zainteresovane građane besplatno preveze na vrh Tornika kako bi prisustvovali zvaničnom početku radova.

“Uprkos prethodnom čvrstom dogovoru obavestili su nas da iz tehničkih razloga žičara neće moći da preveze građane da se na vrhu Tornika provesele jer je konačno počelo da niče ono što smo godinama pokušavali da zasejemo – naveo je Stamatović i podsetio da su upravo “ljudi iz opštine Čajetina pre deset godina postavljali kamen temeljac ovdašnje žičare u vreme vlade Vojislava Koštunice koja je i osnovala JP Skijališta Srbije“.

Stamatović je istakao da je ovaj projekat važan kako bi se podigao nivo i kvalitet turističke usluge, jer će to, kako je najavio, biti najduža gondola na svetu. “Cilj je da privučemo goste iz inostranstva i da Zlatibor brzo stane u red svetskih turističkih centara”, istakao je on.

Direktorka JP Gold gondola Zlatibor Bojana Božanić najavila je da bi, ukoliko država bude na vreme izdala neophodne dozvole, radovi na gondoli mogli da budu završeni sredinom 2018.godine. Božanić je precizirala da bi panoramska žičara sa svojih 55 kabina sa polazne stanice u centru Zlatibora, preko međustanice na Ribničkom jezeru, do krajnje stanice na vrhu Tornika, mogla da poveze prve turiste put najvišeg zlatiborskog vrha već u junu iduće godine.

Prisutnim građanima, koji su uprkos kišovitom vremenu uživali uz trubače i đakonije koje su pripremili zlatiborski domaćini, obratio se i pesnik Ljubivoje Ršumović koji je rodom sa Zlatibora. On je poručio da se ostvaruje njegov dečački san da se đaci voze iz Donjeg do Gornjeg Ljubiša na putu od kuće do škole „vozom na nikakav pogon“.

“Milan Stamatović na neki način ostvaruje moj san – izgradnju gondole, jedinstvenog fenomena u Evropi sa značajnom svešću šta će to značiti za turizam Zlatibora,” rekao je Ljubivoje Ršumović.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

November 2023
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930