fbpx
Biznis Događaji Lokalna privreda Politika Vesti

Sledeće nedelje počinje gradnja Zlatiborske gondole

Opština Čajetina je iz trećeg pokušaja uspela da dobije građevinsku dozvolu od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za prvu fazu izgradnje panoramske gondole na Zlatiboru. Ovom odlukom Ministarstvo je odobrilo gradnju završne stanice gondole na Torniku a vrednost ovog dela projekta je dve stotine miliona dinara.

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina je u izjavi za portal Sputnjik izjavio “Politika je debelo uplela prste u ovaj posao, ali za nas na Zlatiboru ovo nije politika već — život.”

Pošto je dokumentacija kompletirana već sledeće nedelje će početi radovi na gradnji stanice gondole na Torniku.

Direktorka JP “Gold gondola Zlatibor” Bojana Božanić je danas medijima potvrdila da će građevinski radovi na izgradnji poslednje stanice gondole sa pratećim objektima, na vrhu Tornik, otpočeti već sledeće nedelje i biti završeni do kraja leta.

Božanićeva je, međutim, napomenula da je reč o dozvoli za samo jednu i to, poslednju, petu fazu, gde je zemljište u vlasništvu opštine Čajetina, i izrazila nadu da će, u međuvremenu, biti rešene administrativne prepreke za dobijanje dozvola za ostale četiri faze gradnje gondole.

– Tu, pre svega, mislim na rešavanje vlasništva nad zemljištem u svojini Republike Srbije, gde je držalac privatizovani Poljoprivredni kombinat “Zlatibor”. Jer, na svakoj od preostale četiri faze postoji problem pomenutog državnog zemljišta za koji treba da se utvrdi vlasništvo, a procedura u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ) se, već četiri meseca, ne pokreće, zbog čega smo se obratili premijerki Brnabić, zahtevajući da utiče na direktora RGZ da radi svoj posao po zakonu i konačno dozvoli da počne proces utvrđivanja čije su hiljade hektara spornog zemljišta – rekla je Božanićeva, napominjući da “čvrsto veruje da će institucije koje još funkcionišu u ovoj zemlji završiti posao započet pre više godina, pa nam, na osnovu toga, izdati i preostale dozvole do kraja godine”.

Bojana Božanić ističe da je za ovu investiciju vrednu 13 miliona evra opština Čajetina izdvojila novac iz sopstevnih sredstava, a da će ”Gondola” od samog početka rada biti profitabilna i, već u prvoj godini, prihodovati oko dva miliona evra, ali i da će, na duži period, doprineti modernizaciji i unapređenju postojeće turističke ponude Zlatibora i otvaranju novih radnih mesta.

Zlatiborska gondola će trasom dugom 9 kilometara povezati Zlatibor sa vrhom Tornika. Planirano je da u 55 kabina bude prevoženo 600 putnika po satu.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

March 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031