fbpx
Događaji

#PodržiRTV nastavlja sa protestima

U Novom Sadu se nastavljaju protesti povodom smene urednika i novinara RTVa. Za večeras je planirana prva žurka podrške inicijativi Podrži RTV, koja je na protestima u Novom Sadu već tri puta okupila nekoliko hiljada građana u borbi za javni servis Radio televiziju Vojvodine (RTV), biće održana u petak 24. juna u skvotu Društveni centar (DC).

podrzi-rtv

Inicijativa Podrži RTV je pozvala građane da dođu na žurku na kojoj će u DC-u biti postavljena benefit kutija za donacije, a sav sakupljeni novac biće uložen u naredni protest i akcije koje pokret bude pravio tokom leta.

“Sakupljamo ideje, ljude, plesne korake i novac za dalje aktivnosti tako što će pare iz benefit kutije na ulazu u DC biti namenjene pokretu Podrži RTV”, piše u najavi događaja na Fejsbuku (Facebook).

U ponedeljak, u 19 časova se nastavljaju protesti ispred zgrade RTV-a, u Ulici Maksima Gorkog, nakon čega sledi šetnja do Trga slobode, odnosno do Gradske kuće.

Organizatori će ovom prilikom tražiti odgovornost za to što je kontramiting “Stop anarhiji” organizovan u kabinetu gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.

Članovi Inicijative Podrži RTV podsećaju da je prošlo mesec dana od prvog okupljanja a da je počelo i  skidanje emisija sa programa Radio-televizije Vojvodine, pod izgovorom da kreće letnja šema!

“Podsećamo vas na to da više od mesec dana nismo dobili obrazloženje za smene urednika i voditelja koje su se dogodile preko noći, a Upravni odbor i novo v.d. rukovodstvo i dalje ignorišu zahteve koje smo im uputili. Osim toga, novo uredništvo nastavlja s uvredama na račun novinarki i novinara koji su profesionalno radili svoj posao, a s druge strane, novom uređivačkom politikom narušava ugled javnog serisa i teško stečeno poverenje građana.

Novo rukovodstvo Radio-televizije Vojvodine:
– ignoriše zahteve svojih vlasnika, koji finansiraju javni servis Vojvodine;
– nastavlja sa uvredama na račun novinarki i novinara koji su profesionalno radili svoj posao;
– novom uređivačkom politikom narušava ugled pokrajinskog javog servisa i teško stečeno poverenje građana.

Zato, između ostalog, zahtevamo:

1. Neopozive ostavke svih članova Upravnog odbora i poništavanje svih odluka koje su doneli, a koje su dovele do niza neobrazloženih smena;
2. Izbor novih članova Regulatornog tela za elektronske medije, kako bi ono moglo legitimno i transparentno da odlučuje o izboru novih članova UO;
3. Transparentan izbor novog rukovodstva Radio-televizije Vojvodine;
4. Javna izvinjenja od aktuelnog rukovodstva za klevete upućene zaposlenima, koji su optuženi da su izveštavali jednostrano i da su im prilozi bili “poručivani”;

Pozivamo sve građane i građanke koji žele da stanu u odbranu programa javnog servisa Vojvodine koji je vlasništvo svih nas.

#podržiRTV

 

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Oktobar

Kupindo