fbpx
Biznis Događaji Lokalna privreda

Poljoprivrednici obišli mlekare u Italiji

Tokom drugog dana studijske posete, poljoprivrednici iz opštine Čajetina obišli su mlekare za proizvodnju nekoliko vrsta sireva od kojih je najzastupljeniji sir Montasio, koji ima zaštićenu oznaku imena geografskog porekla.

italija-poljoprivreda15-3

Poljoprivrednici su imali priliku da se upoznaju sa kompletnim procesom proizvodnje kao i tehnologijom koja se primenjuje u samoj proizvodnji. Nadaleko čuveni sir Montasio, pravi se isključivo od mleka ekstra klase, proizvedenog na farmama duž čitave regije Friuli Venezia Giulia.

Nakon toga, vlasnici mlekare su upoznali poljoprivrednike i predstavnike opštinskih i gradskih struktura sa istorijom razvoja mlekare ali i same proizvodnje kao i sa problemima kroz koje su prošli na dugom putu a u cilju zaštite proizvoda.

Kako bi se upoznali sa kompletnim procesom, poljoprivrednici su obišli i jednu od farmi koja isporučuje 700 000 litara mleka godišnje. Četvoročlano domaćinstvo obrađuje 90 hektara zemljišta bez angažovanja dodatne radne snage. Prosek mlečnosti krava po domaćinstvu je 20 litara po kravi. Na farmi ima 90 muznih krava i 80 junica, a za potrebe ishrane koriste kukuruznu i travnu silažu i koncentrovanu hranu čija mesečna potrošnja izlazi na 12 tona. U ishrani se koristi i seno lucerke.

Zanimljivo je napomenuti da bi proizvođač mogao da isporuči mleko za proizvodnju sira Montasio mora proizvoditi najmanje 60% hrane koja se koristi u ishrani krava. Takođe interesantan podatak je da poljoprivredna gazdinstva nemaju podršku lokalnih i regionalnih struktura u smislu subvencija ali to ih nije sprečilo da opreme farmu modernom mehanizacijom koju su nabavili uz pomoć beskamatnih kredita od strane Fonda za razvoj. Što se ostalih subvencija od države tiče, dobija se 250 eura po obradivom hektaru i 50 evra za svako novo tele.

Delegacija iz Čajetine je prisustvovala i predavanju na Institutu koji se bavi zaštitom kvaliteta proizvoda regije severoistočne Italije. Tokom putovanja, učesnici su se upoznali sa načinom udruživanja kako proizvođača pršute, tako i sa načinom funkcionisanja proizvođača mleka.

Kontrola kvaliteta proizvoda se vrši 50 godina. Pre zaštite proizvoda u EU uspostavljen je interni kapacitet nezavisnih kontrolora kao preduslov održavanja kvaliteta proizvoda. Ključni preduslovi za zaštitu proizvoda, po rečima direktora Instituta Frančeska Cianija je postojanje kvaliteta proizvoda i da je proizvod kopiran sa svim njegovim karakteristikama. Bitno je napomenuti da je sve počelo udruživanjem proizvođača još 1970. godine. 1980. se proizvodilo 250 000 a 2015. 2 800 000 komada pršuta. Imajući u vidu uspeh koji su postigli na svetskom nivou (izvoz u Ameriku, Evropsku uniju, Rusiju) preporuke naših domaćina treba poslušati ili bar uzeti u razmatranje a oni kažu da dobra organizacija, jasan program rada i kvalitet proizvoda garantuju profit.

Na kraju radnog dana učesnici studijskog putovanja, posetili su jedan od primera dobre prakse u porodičnoj proizvodnji pekarskih proizvoda organskog porekla.

Ovom prilikom domaćini su nas upoznali sa inovativnim načinom distribucije organiskih proizvoda – elektronska prodaja + distribucija na unapred utvrđenim pijačnim mestima.

Svi naši proizvođači su se složili da samo udruživanjem i zaštitom proizvoda mogu doći do tržišta koje im garantuje plasman proizvoda i veći profit.

Izvor: cajetina.org.rs

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031