fbpx
Događaji Ekonomija Lokalna privreda Manifestacije Politika Turizam Vesti Video

Položen kamen temeljac za gradnju gondole na Zlatiboru

gondola15-6

Danas je na Zlatiboru, položen kamen temeljac za gradnju gondole. Svečanom činu polaganja kamena temeljca za gondolu su prisustvovali ambasador Ruske federacije, njegova ekselencija Aleksandar Čepurin, predstavnici ambasade Republike Francuske, potpredsednik kompanije Pomagalski Jean – Paul Huard, predsednica Demokratske stranke Srbije, Sanda Rašković – Ivić,  predsednik Srpske narodne partije, Nenad Popović, i brojni gosti iz zemlje i inostranstva.

gondola15-2

Na početku je intonirana himna Republike Srbije, Bože pravde. Potom su kamen temeljac svečano otkrili Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina i Arsen Đurić, direktor TO Zlatibor.

gondola15-4

Zatim je kamen temeljac osveštao episkop žički gospodin Justin, uz sasluženje sveštenstva.

Prisutnima se potom obratio Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina.

“Danas počinjemo sa izgradnjom najduže gondole na svetu, ujedno ovo je i najvrednija investicija koju će iz sopstvenih budžetskih prihoda realizovati jedna lokalna samouprava, rekao je Stamatović. On je istakao da je ovo istorijski posao za opštinu Čajetina jer će se graditi panoramska žičara duga devet kilometara.

gondola15-8

“Ovim projektom, izgradnje gondole svrstali smo Zlatibor i Srbiju među najznačajnije turističke destinacije. Upravo sa ovog mesta krenuće prvi putnici koji će se do vrha Zlatibora prevoziti u 55 modernih kabina sa po deset mesta u svakoj. Na pola puta biće izgrađena međustanica, gde je planiran razvoj novog Zlatibora u pravcu dostizanja turizma visoke kategorije. Na Torniku, na 1496 metara biće moderna izlazna stanica, u sklopu koje će biti vidikovac sa pogledom na ceo region,” rekao je Samatović.

gondola15-3

U svom izlaganju Stamatović je govorio i o razvoju ideje o gradnji gondole na Zlatiboru, koja je stara više od pola veka i da su se “čekala bolja vremena i hrabriji ljudi” kako bi se ovaj projekat realizovao.

Prisutnima se potom obratio i predstavnik kompanije Pomagalski, potpredsednik kompanije Pomagalski Jean – Paul Huard. On je u svom izlaganju govorio o tehničkim karakteristikama gondole, istakavši da će to biti najduža jednožična odvojiva gondola u svetu po saznanjima kompanije.


Jean – Paul Huard je rekao da gondola ispunjava sve tehničke i ekološke zahteve. On se zahvalio u ime komapnije Poma opštini Čajetina što je ovaj projekat zajednički realizovan.

gondola15-9

Hronologiju realizacije projekta gondola do danas.

Ideja o gradnji gondole na Zlatiboru postoji dugo više od pola veka. Pedesetih godina se verovalo da je to najbolji način da se povežu Čajetina i Zlatibor, ali se razvojem putne infrastrukture od ideje odustalo.

Priča o gondoli je ponovo akutelizovana početkom ovog veka, a 2008.godine je uvrštena u strategiju razvoja opštine Čajetina. O gondoli se sve češće pričalo u narednom periodu. Na lokalnim izborima koji su održani 2012.godine gradnja gondole je bila predizoborno obećanje Demokratske stranke Srbije.

Posle održanih izbora, počinju pripreme za gradnju gondole. No, kako je postizbornu koaliciju DSS-SNS-SPS napustila Srpska napredna stranka, projekat je dobio oštre kritičare.

Prva studija opravdanosti gradnje gondole je urađena 2009.godine i po njoj bi se gradnja gondole isplatila za 15 godina uz cenu karte od 1,3 eura. Nova studija je završena 2013.godine tako da su korišćeni aktuelni podaci o posećenosti Zlatibora, broju noćenja, kao i podaci o posećenosti ski centra Tornik. Prema ovoj studiji gradnja gondole će se isplatiti za 11 godina uz cenu karte od 5 eura.

Ugovor o nabavci opreme za panoramsku gondolu je potpisan 10.juna 2013.godine a potpisali su ga Milan Stamatović, predsednik Opštine Čajetina i Žan Sušal (Jean Souchal) generalni direktor kompanije Pomagalski. Potpisivanju ugovora su prisustvovali zamenik predsednika opštine Čajetina, Arsen Đurić i pomoćnica predsednika opštine za investicije, Bojana Božanić.

gondola15-1

Pre potpisivanja ugovora je dogovoreno da će gondola imati trasu dužine od oko 9 kilometara i to od Zlatibora do Ribnice 4.415 metara, i od Ribnice do Tornika 4.476. Cena opreme je 9.950.000 eura, i u tu cenu je uključena nabavka opreme za tri stanice, 36 stubova nosača, 55 kabina za 10 osoba i prateća oprema i alati. Kompanija Pomagalski na predviđenu opremu i rezervne delove daje opštu garanciju od 2 godine (garantni rok počinje najkasnije 30 meseci od isporuke opreme) i 5 godina na pojedine elemente (menjač brzina).

Kapacitet gondole je projektovan na 600 lica na sat (uz mogućnost povećanja na 1000), a putovanje bi trajalo oko 25 minuta (maksimalna brzina 6 m/s). Za gondolu će biti izgrađene i tri stanice (Zlatibor – Naselje Vilidž – početna, Ribnica – neposredno pre Ribničkog jezera – međustanica, Tornik – vrh– krajnja stanica).

 

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Oktobar

Kupindo