fbpx
Događaji Društvo Humanost i solidarnost Knjigoteka Kultura Video

Pomoć iz Norveške za školsku biblioteku u Mačkatu

Osnovna škola “Milivoje Borović” u Mačkatu postoji više od 150 godina, a u sklopu škole postoji i školska biblioteka. U Srbiji danas postoji više od 2.200 biblioteka, od ovog broja više od 1.600 biblioteka radi i funkcioniše u sklopu škola. Nažalost, status školskih biblioteka nije rešen posebnim propisima, tako da one dele sudbinu prosvete uopšte.

mackat-bib15-1

Opremanje škola je u nadležnosti lokalne samouprave, kao i školske biblioteke. Kako budžetima nisu predviđena namenska sredstva za biblioteke, one su prepuštene entuzijazmu zaposlenih i pomoći donatora. Ovakva situacija je u suprotnosti sa preporukama Uneska, koje predviđaju da su za brigu o školskim bibliotekama odgovorni državni organi uprave. Istovremeno kako su školske biblioteke predate na brigu lokalnim samoupravama, nabavka knjiga nije u nadležnosti Ministarstva prosvete, a ni Ministarstva kulture.

Ovo je školske biblioteke stavilo u izuzetno tešku poziciju. Knjižni fondovi imaju dosta knjiga, ali se radi o starim izdanjima, koja nisu aktuelna. Tako se često školska lektira koja odavno nije u nastavnom programu nalazi u velikom broju primeraka, kao i prevaziđena literatura iz različitih oblasti koju više niko ne koristi.

mackat-bib15-3

Školska biblioteka u Mačkatu se našla u sličnom položaju, kao i većina školskih biblioteka u malim seoskim školama. No, na inicijativu bibliotekarke Vesne Ivanović, a uz podršku direktora škole, saveta roditelja i školskog odbora pokrenuta je akcija obnavljanja knjižnog fonda školske biblioteke.

U sklopu akcije upućen je poziv udruženjima u dijaspori, kao i u zemlji za pomoć u novcu ili knjigama.  Pozivu iz Mačkata su se ubrzo odazvali članovi udruženja Srba “Ivo Andrić” iz Rogelanda u Norveškoj, kao i redakcija časopisa Dijaspora iz Švedske i fondacija Novaka Đokovića.

Udruženje Srba “Ivo Andrić” iz Rogelanda u Norveškoj je već uputilo pomoć školskoj biblioteci u Mačkatu od 37.000 dinara. Ovim novcem je nabavljeno više od 200 novih knjiga koji će učenicima pomoći u savladavanju gradiva. Zanimljivo je pomenuti da je ovo udruženje osnovano u julu 2014.godine sa idejom da se učvrste prijateljske veze Srbije i Norveške. Istovremeno udruženje radi na očuvanju srpske tradicije i kulture u Norveškoj.

mackat-bib15-2

U vreme naše posete u biblioteci smo zatekli nekoliko učenika i učenica koji su pomagali u slaganju novih knjiga.

Jovana Radojičić, učenica drugog razreda, najviše voli da čita bajke i pesme, a omiljena joj je priča “Medved i kruška”. Godinu dana mlađi Veljko Radojičić, je prošle jeseni naučio da čita a već u ovom polugodištu redovno posećuje biblioteku. On voli knjige o životinjama, a posebno mu je drag “Zeka, zeka iz jendeka”.

Ono što ohrabruje je činjenica da deca vole da čitaju, ali da im se mora pružiti savremena i aktuelna literatura. Obnavljanje knjižnih fondova školskih biblioteka je svakako prvi korak u podizanju kulture čitanja, jer rezultati poslednjih istraživanja nisu ohrabrujuća. Istraživanja pokazuju da deca sve manje čitaju i na testovima pokazuju loše rezultate iz oblasti razumevanja teksta i veštine čitanja, a i realnost potvrđuje da je fond reči mladih sve siromašniji, upućen na žargonizme i tuđice.

Ukoliko ste u mogućnosti da izdvojite novčana sredstava, donirate knjige i na bilo koji drugi način pomognete u opremanju školske biblioteke u Mačkatu, to možete učiniti putem žiro računa broj 840-371660-66 kod Uprave za trezor ili na adresu Osnovna škola “Milivoje Borović”, 31312 Mačkat (za školsku biblioteku).

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031