fbpx
Biznis Događaji Lokalna privreda Video

Posao u malinarstvu

Prisutnima se prvo obratila Gabriela Schafroth, zamenica dirketora Švajcarske agencija za razvoj i saradnju. Ona je u svom izlaganju čestitala novozaposlenima i poželela im je uspeh u radu. Po njenim rečima na ovaj način će novozaposleni od proizvodnje malina ostvartiti prihod veći od milion eura.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, Željko Radošević, je govorio o značaju maline za srpski poljoprivredu. On je istakao da će ove godine izvoz malina preći 100.000 tona što će biti odličan rezultat.

Darko Đurović, rukovodilac PSD programa je predstavio biznis model koji se zasniva na saradnji između PSD programa, hladnjača (otkupljivača malina) i budućih proizvođača malina(nezaposlena lica).

konferencija-malina15-1

Prerađivači malina su do sada davali podršku samo proizvođačima maline koji se već nalaze na tržištu i sa kojima imaju dobru saradnju dok sa početnicima nisu ostvarivali saradnju plašeći se tržišnih rizika. Uzimajući u obzir to da hladnjače poseduju odgovarajuće finansijske kapacitete, PSD je radio na njihovoj promeni svesti o tome da bi dugoročno mogli ostvariti dodatne prihode i unapređenje kvaliteta svojih proizvoda ukoliko bi podršku usmerili napočetnike u proizvodnji maline.

Direktor RRA Zlatibor, Slavko Lukić je govorio o povezivanju malinara i hladnjačara i uspostavljanju saradnje umesto dostadašnjih sukoba.

Ovim projektom je 347 lica dobilo posao a među njima i više od 20 lica iz opštine Čajetina. Na ovaj način su zasadi maline povećani za nešto manje od 70 hektara. Projektom je bilo predviđeno da nezaposlena lica zasade malinu na minimum 15 ari kroz podršku od strane Regionalne razvojneagencije Zlatibor i hladnjača (otkupljivača malina). Kako je interesovanje bilo veliko u sledećoj godini će još 200 nezaposlenih lica doći do posla kroz zasade malina.

konferencija-malina15-2

Hladnjače su mladim poljoprivrednicima obezbebedili neophodan repromaterijal za proizvodnju  maline (đubrivo, pesticidi, prihrana za biljke i slično). A poljoprivrednici će uložena sredstva vratiti kroz rod malina u naredne dve godine. Kako bi rizik bio što manji, deo troškova nabavke repromaterijala je finansiran iz PSD programa. Predviđeno je da u narednom periodu hladnjače iz sopstvenih sredstava daju podršku i drugim početnicima koji žele da se bave proizvodnjom malina.

Podršku mladim malinarima je dalo pet kompanija koje se bave otkupom maline sa teritorija Zlatiborskog, Raškog, Moravičkog i Kolubarskog okruga. Procene govore će mladi malinari svojim radom moći na godišnjem nivou da zarade i više od 4.000 švajcrskih franaka.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

October 2023
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031