fbpx
Biznis Događaji T-Info Turizam

Posao za 205 mladih u turističkoj industriji

Zahvaljujući novim programima obuka za unapređenje ljudskih resursa u turizmu i ugostiteljstvu, posao je dobilo 205 mladih osoba iz jugozapadne Srbije.

Ovim povodom je 9.februara, na Kopaoniku, održana konferenciju ”Zapošljavanje 205 mladih žena i muškaraca kroz unapređenje treninga u sektoru turizma”. Konferencija je organizovana kako bi se razmenila znanja i iskustva koja su učesnici stekli tokom realizacije ovog projekta.

Na konferenciji je predstavljen pilot projekat, kao i program obuka budućim poslodavcima, uticaj PSD na povećanje prihoda i zaposlenosti. Bila je to prilika i za promociju učesnika obuke i 205 novozaposlenih kojima su tokom konferencije dodeljeni sertifikati o uspešno završenoj obuci.

Programi obuka na radnom mestu za obavljanje poslova kuvara, konobara, barmena, pekara, poslastičara, recepcionera, sobarice, bagažiste razvijeni su u okviru Programa razvoja privatnog sektora u jugozapadnoj Srbiji (PSD) kroz pilot projekat „Unapređenje obuka u sektoru turizma“. Obuku je do sada uspešno završilo 294 mlade osobe i realno je očekivati da će broj novozaposlenih biti još veći u narednom periodu.

rra-zlatibor15-1

„Detaljnim ispitivanjem i analizom tržišta, došli smo do saznanja da je osnovna prepreka u zapošljavanju mladih u turizmu i ugostiteljstvu nedostatak praktičnih znanja i veština koje zbog neadekvatnih programa ne dobijaju u procesu obrazovanja čak ni u stručnim školama“, rekao je gospodin Darko Đurović, direktor Programa razvoja privatnog sektora koji sprovodi Regionalna razvojna agencija Zlatibor iz Užica, a finansira švajcarska Vlada, preko Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

Prema Đuroviću, pilot projekat „Unapređenje obuka u sektoru turizma“ pružio je šansu za podizanje nivoa znanja i veština nezaposlenih, posebno mladih i žena, u realnim radnim uslovima na radnom mestu u hotelu ili restoranu, kako bi lakše mogli da odgovore na zahteve i potrebe poslodavaca i pronađu odgovarajući posao.

rra-zlatibor15-2

Potpuno nove programe obuka je sprovelo Poslovno udruženje hotelsko ugostiteljske privrede HORES, preko Akademije HORES, uz pomoć uglednih predavača koji su znanja i iskustva sticali u vodećim domaćim i inostranim kompanijama. Uspešnosti obuke i zapošljavanju mladih doprinelo je uspostavljanje snažnog partnerstva između HORES, poslodavaca i Nacionalne službe za zapošljavanje na čijim osnovama su i razvijeni programi obuka.

rra-zlatibor15-3

O uspesima i značaju ovog pilot projekta, na konferenciji su govorili: Izabel Perih, direktor Švajcarske agencije za razvoj i saradnju, Renata Pindžo, pomoćnik ministra u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Zoran Martinović, generalni direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Ignjat Rakitić, predsednik opštine Raška,  Georgi Genov, direktor Poslovnog udruženja hotelsko ugostiteljske privrede Srbije Hores, Nikola Kutlešić, predstavnik MK Mountain Resort i predstavnik poslodavaca kao i Mirjana Stamenić kao predstavnik učesnika obuke i zaposlenih.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031