fbpx
Biznis Događaji Lokalna privreda

Poverioci prodaju nekretnine na Zlatiboru

Ovih dana je ponovo aktuelizovana priča o hipotekama, zaplenama i prodajama nepokretnosti hipotekarnih dužnika.

Što se tiče nepokretnosti koje prodaju poverioci u ovom trenutku na portalu Dobos.rs je oglašena prodaja trinaest nepokretnosti na Zlatiboru. Kao poverioci su navedeni OTP banka, Unicredit banka, Raiffeisen banka, SBERBANK Srbija, Erste banka i ProCredit Bank.

hipoteka

Na prodaju su oglašeni poljoprivredno zemljište, apartmani i poslovni prostori. Najpovoljnije za kupovinu je poljoprivredno zemljište u Mačkatu, dok su znatno skuplji lokali i apartmani na Zlatiboru. U odnosu na 2013.godinu broj objekata koji se prodaju na Zlatiboru je skoro dupliran, naime tada je u prodaji bilo sedam nepokretnosti a sada trinaest.

Kako je u februaru pisao Blic.rs do sada su banke aktivirale oko 700 hipoteka a procedura prilikom aktivacije hipoteke podrazumeva da se klijentu šalje opomena pred raskid ugovora. Sledeći korak je obaveštenje o raskidu ugovora i dospelost celog kredita sa svim kamatama. Zatim banka šalje prvu opomenu za namirenje kompletnog duga. Ukoliko klijent ne otplati u celosti dospeli kredit, sledi opomena o prodaji nepokretnosti. Istovremeno se u katastar šalje beleška o hipotekarnoj prodaji. Dužnik ima rok od 15 dana da odgovori, odnosno da uputi prigovor ili žalbu. Nakon toga kreće postupak prodaje – na aukciji ili neposrednom pogodbom.

Pri prodaji nepokretnosti prvo se određuje tržišna cena. Pri aukcijskoj prodaji početna cena ne može biti niža od 75 odsto tržišne vrednosti, na drugoj aukciji cena ne može biti niža od 60 odsto. Kada se nepokretnost prodaje direktnom pogodbom prodajna cena može biti još niža.

Ovde treba napomenuti da kada se nepokretnost proda banka vrši obračun kako bi se utvrdilo da li je naplaćeno ukupno potraživanje banke. Tako da je moguća situacija da hipotekarni dužnik ostane bez nepokretnosti a da dug nije namiren.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031