fbpx
Biznis Događaji Kapital

Povoljni krediti za preduzetnike

Kako je Vlada Srbije 2016.godinu proglasila za godinu preduzetništva pripremljen je paket različitih programa kako bi se ojačale preduzetničke snage i da se pomogne preduzetnicima koji počinju posao ili su ga, do određenog nivoa, već razvili i pruži finansijski i nefinansijski oslonac za dugoročni razvoj preduzetničkog duha.

godina-preduzetnistva16

Na osnovu odluke Vlade već u martu su počele da se primenjuju mere podrške koje su namenjene privrednicima u sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća.

U Zlatiborskom okrugu, regionalna razvojna agencija Zlatibor pomaže svim zainteresovanim firmama koje žele da konkurišu upravo za programe koji se sprovode u godini preduzetništva.

rra-zlatibor16-1

“Vlada RS i Ministarstvo privrede odvojili su preko 16 milijardi dinara za podršku malim i srednjim preduzećima, a od toga 4,4 milijarde bespovratnih sredstava. Ova sredstva su namenjena za programe unapređenja kako rasta i razvoja firmi koje su već osnovane, tako i za one koje tek počinju sa poslom. “, rekla je Nataša Jovanović iz RRA Zlatibor.

rra-zlatibor16-2

Projektom su planirane tri faze: poboljšanje zakonodavne regulative koje će pomoći preduzetnicima da se oslobode procedura koje koče razvoj; finansijskom podrškom kroz 30 programa, i promocijom preduzetništva i preduzetničke kulture kao i edukacijom vlasnika i zaposlenih u MMSP sektoru.

rra-zlatibor16-3

U velikoj sali opštine Čajetina zainteresovanim privrednicima predstavljena su 4 aktuelna programa, među kojima i italijanska kreditna linija koja je namenjena MMSP-u i komunalnim preduzećima. Reč je o 30 miliona evra koje je italijanska vlada stavila na raspolaganje malim i srednjim predizećima po vrlo pristupačnim uslovima.

“Sva kupovina opreme italijanske proizvodnje oslobođena je plaćanja PDV-a”, kaže Ana Drobnjak, predstavnik ambasade Italije u RS.

Ova kreditna linija ima maksimalnu kamatnu stopu od 4,35% na godišnjem nivou sa svim uključenim troškovima. Projektom je odobrena i mogućnost kupovine polovne opreme, što može biti presudan faktor za veliki broj privrednika u Srbiji.

rra-zlatibor16-4

U ovom programu učestvuje 9 banaka u Srbiji a oni koji žele da apliciraju za ovaj program trebalo bi da se obrate ili akreditovanim bankama ili italijanskoj ambasadi u RS na broj telefona 011 3066 100, kao i RRRA Zlatibor gde će sva potrebna obaveštenja i pomoć.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2022
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930