fbpx
Događaji Izbori

Predizborni plakati

19.04.2012.godine, Zlatibor

Predizborni plakati na Zlatiboru. Danas se na Zlatiboru mogu videti plakati Socijalističke partije Srbije, Srpske napredne stranke i Demokratske stranke. Nismo primetili plakate, Partije ujedinjenih penzionera Srbije, Demokratske stranke Srbije, Liberalno-demokratske partije i Ujedinjenih regiona Srbije. Neki su bili loše zalepljni pa su se odlepili, druge su odlepili, a neke i pocepali.

Pogledajte kako su plakati izgledali danas.

[imagebrowser id=17]

Politički plakat je deo izbornog folklora. U Srbiji se plakat koristi od 30tih godina XX veka. Plakat je preživeo kraljevsku, narodnu, socijalističku i saveznu Jugoslaviju. Plakat je počeo kao pisana objava, kojom se ruži protivnik. Ratni plakati su dodali boje i likove, a socijalizam je na plakate postavio udarnike, proletere i omladince. Danas su na plakatima uglavnom lideri partija, predizborni slogani i naravno za koga glasati.

Dvehiljadite je vođen veliki rat plakatima. Bilo ih je svuda, po zidovima, banderama, ogradama. Korišćeni su i samolepljivi plakati, po prvi put. Naravno, plakati su cepani, paljeni, a aktivisti koji su ih postavljali su mogli da dobiju i batine. Kako bi se protivnici sprečili u cepanju plakata neki su angažovali obezbeđenje, dok su drugi u lepak stavljali mrvljeno staklo. Stavi su danas nešto drugačije. Pristup elektronskim medijima je manje više omogućen svim partijama što je u prvom trenutku smanjilo upotrebu plakata. Umesto plakata, sve se češće koriste veliki bilbordi, površine 12 metara.

Pošto je pokret Anonimus postao aktivan tokom ovih izbora, stranke su angažovale privatne agencije kako bi sačuvali bilborde od Gaja Foksa.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

July 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031