fbpx
Događaji Knjigoteka Kultura

Predstavljanje knjige Talasi beogradskog mora

U petak 6.juna u 19 časova u Biblioteci Ljubiša R Đenić biće predstavljen roman “Talasi begrodskog mora”, Dragana Jovanovića Danilova. Autor je za ovaj roman ove godine dobio književnu nagradu “Laza Kostić”.

talasi-beograd-more

Nagrada Laza Kostić se dodeljuje za najbolje književno ostvarenje objavljeno između dva novosadska Salona knjiga počev od 2007. godine. Pre toga nagrada se dodeljivala po žanrovima u kojima je Laza Kostić stvarao.

Autor je u interviju za Novosti izjavio: “Talasi beogradskog mora” su priča o letenju u prošlost snagom ljubavi prema poeziji i snu. Krećući se između mnoštva vremena, moji junaci beže od ljudskog vremena, kao da znaju da je ljubav izvan istorije vremena. U ovom dobu u kome ozarenja silom preuzimaju oblik trenutka, moji junaci putuju u vreme koje teče ispod svesti, tamo gde bića postoje bez straha. Oni žive u privatnom, intimnom i zajedničkom vremenu, da ne bi izgubili svoje duše i da bi pronašli onaj “trenutak srca koji nema cenu”. Mislim da dobra proza nastaje u toj opasnoj ravnoteži polja realnosti i fikcije. Ne volim propovednički, agresivno-monološki tip naracije. A zatim, isuviše tečna naracija lažna je. Sebe vidim kao lirskog pripovedača. Volim okretnu prozu, da se u romanu oseti talasanje i zapljuskivanje rečenica.”

Dragan Jovanović Danilov rođen je 1960. godine u Požegi. Objavio je šesnaest zbirki pesama, za koje je dobio naše najznačajnije i dve međunarodne književne nagrade. Njegova poezija izazivala je kritičku recepciju na italijanskom, francuskom, engleskom, bugarskom, rumunskom i slovačkom jeziku. Zastupljen je u antologiji New European Poets. Učestvovao je na brojnim međunarodnim pesničkim festivalima.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

July 2022
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031