fbpx
Događaji Knjigoteka Kultura

Predstavljena knjiga “Bibliotekarstvo zapadne Srbije”

Sinoć je u sali Narodne biblioteke “Ljubiša R. Đenić” predstavljena knjiga “Bibliotekarstvo zapadne Srbije” . Na promociji su govorili docent dr Mirijana Stakić i autor dr Rade Vučićević.

 bibliotekarstvi-z-srbije1

Autor je u ovoj monografiji prikupio brojnu građu koja će budućim istraživačima olakšati dalja istraživanja razvoja bibliotekarstva u zapadnoj Srbiji. Knjiga prati razvoj narodnih biblioteka u zapadnoj Srbiji od 1835.godine pa do 2000.godine. Knjiga ima delova, a najznačajniji su „Društveno-političke, ekonomske i kulturne prilike u Srbiji pre osnivanja čitališta“, „Štamparstvo i izdavaštvo Zapadne Srbije od 1537. do 1945“, „Osnivanje čitališta“, „Čitališta u Zapadnoj Srbiji“, „Javne biblioteke u Zapadnoj Srbiji“ i „Biblioteke Zapadne Srbije 1945-2000“. U knjizi su objavljene i recenzije eminentih stručnjaka iz oblasti bibliotekarstva: Borjanke Trajković i Milene Maksimović.

Autor,  dr Rade Vučićević se potrudio da javnosti predstavi nastanak i razvoj čitališta zlatiborskog kraja. Najveći prostor dat je Užičkom čitalištu, ali su prikazana i čitališta u: Ivanjici, Požegi, Sečoj Reci, Karanu, Bajinoj Bašti, Rogačici, Dobrinji, Arilju, Priboju, Čajetini, Prijepolju, Novoj Varoši i Sjenici. Kada je reč o javnim bibliotekama u Zapadnoj Srbiji i pojedincima koji su mnogo doprineli njihovom razvoju, ističe entuzijastu, kulturnog poslenika i bibliotečkog radnika Ljubišu R. Đenića, zahvaljujući kome je i istorija biblioteke u Čajetini tako komleksna, zbog njegove „nadrealne posvećenosti bibliotekarstvu i bibliotečkoj delatnosti“.

bibliotekarstvi-z-srbije2

Govoreći o fondu Narodne biblioteke Užice u posleratnom periodu, napominje da je Zavičajno odeljenje prikupilo građu o znamenitim ličnostima užičkog kraja, među kojima su i Ljuba Stojanović (o kome takođe daje i iscrpnu biografiju), Tadija Kostić, Lazar Trišić, Dobroslav Ružić.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2022
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930