fbpx
Događaji Knjigoteka Kultura

Predstavljena satirična proza Slobodana Simića

U maloj sali SB Čigota, 25.jula su predstavljene knjige aforizama i satiričnih priča “Rijaliti šou” i “Dolazak istine” dr Slobodana Simića. Odavno na Zlatiboru predstavljanje jedne knjige nije izazvalo tako veliku pažnju čitalačke publike.

Ovom prilikom sa publikom su razgovarali autor dr Slobodan Simić i profesor Žarko Trebješanin. U nešto više od sat vremena publika je mogla da uživa u aforizmima i satiričnim pričama o svakodnevnici u Srbiji. Javno čitanje priča Dijagnoza, Lopov, Istina iz knjige Dalazak istine je izazvao buru smeha u publici.

Profesor Trebješanin je govoreći o humoru Slobodana Simića rekao da je to najbolji primer užičkog erskog humora i da se radi o književniku izvanrednog dara koji spada među najbolje svetske aforističare današnjice. Simićev humor dobro kumunicira sa svim generacijama i to je često humor apsurda, ali i crni humor.

Slobodan Simić se govoreći o humoru i satiri dotakao i društvenih mreža i njihovog uticaja na humor istakavši da svako može da smisli jedan ili dva aforizma ali da je izuzetno teško pripremiti desetine ili stotine aforizama i da se danas u Srbiji sve više piše ali sve manje čita.

Takođe je bilo reči o odnosu aforističara i stend up komičara kao i o društvenim i sociološkim okolnostima različitog društvenog razvoja pa je tako humor u Srbiji različit od humora u Švajcarskoj ili nekoj drugoj zemlji.

Poseban deo večeri je posvećen Rijaliti programima koji trenutno dominiraju na televizijskim kanalima i da se trenutno uglavnom promoviše humor najlošijeg kvaliteta.

U zbirci priča Dolazak istine se nalazi više od 80 priča u kojima se na satiričan način opisuju ekomomske, sociološke i političke teme u Srbiji.  Ovo veče satire su organizovali biblioteka Ljubiša R Đenić i biblioteka Čigote.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031