fbpx
Događaji Knjigoteka Kultura Video

Predstavljena zbirka Vetrovima unazda

Zbirka pesama “Vetrovima unazad” poznate čajetinske spisateljice, Mirjane Ranković – Luković sinoć je u sali Narodne biblioteke Ljubiša R Đenić imala svoju čitalačku premijeru.

mira-rankovic-lukovic15-2

U prepunoj sali, publika je mogla da uživa kako u razgovoru o umetničkom procesu pisanja, tako i u stihovima iz nove zbirke.

O knjizi su govorili Nedeljko Popadić, poznati pesnik i urednik časopisa Vitez, Mirjana Lopin-Drizo, Ljiljana Rakić, dok su stihove recitovali Žarko Božanić i Biljana Zdravković, glumica Užičkog narodnog pozorišta.

Intimna atmosfera i dobra poezija su ovo književno veče učinili magičnim. Pesnikinja je otvorila dušu i sa publikom podelila svoj intimni svet stvaranja, a recitatori su uspeli da ožive pesme uz adekvatnu muzičku pratnju.

Nedeljko Popadić je u svom izlaganju rekao da Mirjana piše normalnu poeziju koja se razume posebno pohvalio pesmu “Grdan čovek”, a zatim je pročitao deo svoje recenzije za ovu zbirku:

“Odavno nisam video ovakve pesme, nekog savremenog pesnika u Srba, kao što su pesme Mirjane Ranković – Luković. Pesme u ovoj knjizi kao da je pisalo bar pet pesnika sa pet različitih strana sveta.
Ova zlatiborska poetesa se ne drži istog stila, što je odlično. Kakvog je danas raspoloženja, takvu pesmu danas i napiše. Njeni stihovi dokazuju da pesma može da bude “pametna” iako nije “hermetički zatvorena”. Mirjana nije nasela provokaciji netalentovanih, da je pesma što manje razumljiva – bolja!?! Ne. Pesma je lepša što je razumljivija i ja Mirjanine pesme jutros čitam sa oduševljenjem…”

Mirjana Lopin-Drizo je govorila o svom čuđenju kako u pesmama svoje imenjakinja otkriva svoja najskrivenija osećanja i nade i želje. Ona je odrecitovala pesmu “Zapisi uz zvezde”.

mira-rankovic-lukovic15-1

Gospođa Ranković – Luković je govorila kako su za neke pesme inspiracija bili ljudi koje voli, ceni i poštuje pa su one već od samog početka imale posvetu, dok su druge kasnije posvećene dragim ljudima. Ona je zatim odrecitovala “Nedovršenu pesmi Pauna” koja je posvećena Paunu Petronijeviću. Autorka je istakla da joj je velika želja da napiše pesmu posvećenu Miki Antiću ali da joj to još nije pošlo za rukom.

Biljana Zdravković je nadahnuto recitovala pesme “Lice kraja”, “Brodovi u magli”, dok je Žarko Božanić bio izvanredan u recitovanju pesama “Celoviti dar” i “Nemoguće”.

Književno veče je završeno čitanjem do sada neobjavljene priče gospođe Ranković – Luković o odrastanju, čaroliji Petra pana, Vendi, družine Izgubljenih dečaka i meseca.

Imajući u vidu status poezije na modernoj književnoj sceni ohrabruje velika posećenost poetske knjževne večeri. Gospođi Ranković – Luković želimo puno uspeha u daljem spisateljskom radu.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031