fbpx
Događaji Knjigoteka Kultura Video

Predstavljene knjige Vide Ognjenović i Amira Ora

Biblioteka SB Čigota je 17.avgusta ugostila Vidu Ognjenović i poznatog izraelskog pesnika Amira Ora. Povod za ovo književno veče je objavljivanje knjige eseja Vide Ognjenović “Visoka voltaža” i zbirke pesama Amira Ora “Muzej vremena”.

vida-ognjenovic16-4

U nešto više od sat vremena pristuni su mogli da čuju niz pesama na hebrejskom koje je recitovao sam autor. Prepev Orovih pesama je recitovala Vida Ognjenović koja je zajedno sa Davidom Albaharijem priredila i prevod na srpski jezik.

amir-or

Publika je mogla  da sazna dosta o poetici Amira Ora, koga je Vida Ognjenović prozvala pesnikom totalne pesme. Govorilo se i o vezi između filozofije i poezije. Za Ora je jezik filozofije krut i nespretan i da tek jezik poezije može preneti ideju. Pesma Varvari (druga runda) se dopala publici. U razgovoru Or je publici rekao da je ova pesma izazvala neobične reakcije u Kini i na severnom Kipru. U oba slučaja pesma nije javno recitovana iako je objavljena u sklopu zbirki.

vida-ognjenovic16-3

Vida Ognjenović je pročitala nekoliko odlomaka iz knjige eseja “Visoka voltaža” u kojima je govorila o kiču, razlici između stvaranja i proizvodnje. Poseban aplauz je dobio odlomak eseja o prvaku drame narodnog pozorišta u Užicu Slobodana Ljubičića.

vida-ognjenovic16-5

Ovo književno veče je su organizovali biblioteka SB Čigota i Biblioteka “Ljubiša R. Đenić” iz Čajetine. Možda je najbolju ocenu sinoćnjeg druženja dala publika, svojim aplauzom, i komentarom da ako neko pita gde je Institut Čigota, on je kod kulturnog centra Čigota.

Ljubtelje književnosti večeras očekuje još jedno književno veče, ovog puta u Odmaralištu Dunav gde će biti predstavljen novi roman Andrije Terzića, “Plivač”.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

September 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930