fbpx
Događaji Ekonomija Politika Svet Vesti Video

Predstavljeni investicioni projekti opštine Čajetina delegaciji iz Kine

U petak, 12.juna u Hotelu Palisad privrednoj delegaciji iz Kine su predstavljeni najznačajniji investicioni projekti koje priprema opština Čajetina.

kineska-delegacija15-1

Na početku je goste iz Kine pozdravio predsednik opštine Čajetina,  Milan Stamatović. On je rekao da je ova poseta organizovana s namerom da se napravi dobra saradnja i da opština Čajetina ponudi svoje potencijale.

kineska-delegacija15-2

“Kao jedna mala opština u jugozapadnom delu Srbije, opština Čajetina ima mogućnosti i potencijale u poljoprivredi i turizmu. Mi smo za sada pripremili kompletnu projektnu dokumentaciju što je preduslov za potencijalna ulaganja. Pripremili smo i dobro uradili infrastrukturu, što je takođe preduslov za ulaganja i imamo definisanu imovinu” istakao je Stamatović.  On je na kraju svoje izlaganje zaključio rečima “mi ćemo sve učiniti da ova poseta da rezultate i sigurno ćemo sve učiniti da dođe do realizacije i saradnje u bilo kom smislu. Mi smo potpuno otvoreni i imaćete bezrezervnu podršku lokalne samouprave. “

linda-wong15-1

U ime gostiju iz Kine je govorila Linda Vong, koja je sa prisutnima podelila svoje utiske. Ona je rekla da je prilikom prošle posete Zlatibor podsećao na Švajcarsku, zbog snega i velikog broja skijaških staza. Gospođa Wong je istakla da bi Zlatibor trebalo da bude raj za turiste.

bojana-bozanic-15-2

Potom se prisutnima obratila Bojana Božanić koja je detaljnije predstavila potencijale Zlatibor.  Privrednicima iz Kine je predstavljeno više od 20 projekata od kojih su najznačajniji projekti gondole, akva parka, Zlatnog grada na Ribničkom jezeru, izgradnja fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, gradnja nove autobuske stanica kao i gradnja tržnog centra na prostoru stare autobuske stanice. Takođe su predstavljeni i projekti sportskog aerodroma na Zlatiboru, golf terena. Pored gradnje sportske i turističke infrastrukture predstavljeni su potencijali Zlatibora i u sektoru obnovljivih izvora energije, kao što su mini hidroelektrane, vetroparkovi i solarna energija. Posebno su istaknuti dosadašnji rezultati u istraživanju geotermalnih voda.

Po završetku prezentacije, privrednici su postavljali pitanja prvenstveno u vezi planske dokumentacije i da li mogu da dobiju detaljnije podatke o pojedinačnim projektima. Goste iz Kine je posebno interesovao i razvoj stočarstva.

selakovic15-1

Na ovo pitanje je odgovorio ministar Selaković, koji je rekao da Zlatibor ima dugu stočarsku tradiciju i da je bio lider u gajenju krupne stoke i ovaca na području bivše Jugoslavije.

kineska-delegacija15-3

Po završetku prezentacije za predstavnike medija su govorili gospođa Wong, predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović i ministar Nikola Selaković, koji su sumirali rezultate današnjih sastanaka. Gospođa Wong je najavila prvu konkretnu saradnja, obećavši pomoć u završetku radova na vrtiću u Užicu.

Potom se medijima obratio i predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović.

I na kraju je izjavu dao i ministar Selaković.

Delegacija iz Kine će u subotu, 13.juna posetiti Ski centar Tornik, čime se ova poseta završava.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Oktobar

Kupindo