fbpx
Događaji Ekonomija Svet T-Info Turizam Video

Predstavljeni rezultati projekta “Kroz kulturu i turizam za bolje partnerstvo”

Danas je održana treća preskonferencija u okviru projekta prekogranične saradnje „Kroz kulturu i turizam za bolje partnerstvo“.

dojic-djuric2

Cilj projekta je poboljšanje turističke ponude u prekograničnoj oblasti revitalizacijom kulturnih i istorijskih spomenika i poboljšanjem institucionalnih i ljudskih kapaciteta.

Projekat je finansirala Evropska Unija kroz Program prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore. Partneri u projektu su bili Turistička organizacija Zlatibor iz Srbije, kao i  Eparhija Budimljansko-nikšićka i Turistička organizacija Plužine iz Crne Gore.

Na konferenciji su o projektu govorili Arsen Đurić (direktor TO Zlatibor), Neđeljko Jovović (direktor Turističke organizacije Plužine) i Kosta Dojić (Član projektnog tima, ispred Budimljansko-nikšićke Eparhije).

Arsen Đurić, direktor Turističke organizacije Zlatibor i menadžer projekta, je na konferenciji govorio o rezultatima projekta koji je rađen u selu Jablanica. On je istakao da je kompleks crkve brvnare u Jablanici završen 95% i da se građevinski radovi privode kraju. Projektom je predviđena gradnja dve sobrašice, rekonstrukcija crkve brvnare u Jablanici, i parohijskog doma.

dojic-djuric

Pored gradnje i rekonstrukcije objekata u blizini crkve u Jablanici su izgrađena dva vidikovaca, uređeno je dvorište kompleksa, a u toku su radovi na uređenju pristupnog puta do samog kompleksa sa kompletnom turističkom signalizacijom.

Đurić je istakao da je monografija o kulturnom i verskom nasleđu Zlatibora spremna za štampu, a u monografiji će biti opisani i prirodni resurse zlatiborskog kraja. On je dodao “da je saradnja sa partnerima na ovom projektu, samo početak jedne dobre saradnje i da su već ostvareni dogovori da se pripremi i novi projekat.”

Na konferenciji je govorio i direktor Turističke organizacije Plužine, Neđeljko Jovović, koji je prisutne upoznao sa turističkim potencijalom ove regije, istakavši da je za opštinu Plužine, upravo turizam strateški pravac razvoja.Iako je tek počeo razvoj turizma, iz godine u godinu sve se više i bolje valorizuju, kako prirodni, tako i kulturno istorijski potencijali ove regije u turističke svrhe.

jovovic-dojic

Član projektnog tima, ispred Budimljansko-nikšićke Eparhije, Kosta Dojić, govorio je o realizovanim aktivnostima na projektu u Crnoj Gori. Crkva Svetog Petra i Pavla iz 12. veka je obnovljena a izgrađen je i zvonik koji je tokom turske vladavine srušen. I partneri iz Crne Gore privode kraju rad na monografiji i propagandni materijal. Dojić je naglasio da će se ovim projektom veze između Srbije i Crne Gore, koje odavno postoje, još više učvrstiti.

Projekat je počeo u oktobru 2012. godine i traje do oktobra ove godine. Ukupna vrednost projekta je 468 913 eura, od kojih je učešće Turističke organizacije Zlatibor 219 325 eura, dok Eparhija Budimljansko-nikšićka učestvuje sa 249 588 eura.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Oktobar

Kupindo