fbpx
Događaji Kultura Politika Vesti Vremeplov

Predstavnici Knića posetili Čajetinu

Predstavnici opštine Knić, na čelu sa zamenikom predsednika Opštine, posetili su u ponedeljak 3.avgusta, opštinu Čajetina. Povod posete je zajednička saradnja na izgradnji spomen obeležja majoru Vasiliju Lukoviću i poginulim borcima u Prvom svetskom ratu.

Naime major Luković, koji je poginuo 22. avgusta 1914. godine u selu Jablanica, na putu prema Republici Srpskoj, na brdu koje meštani zovu Bijela glava, bio je rođen u Kniću, gde su i preneti njegovi posmrtni ostaci.

Delegacija iz Knića, obišla je u ponedeljak lokalitet na Cigli, najavljena je podrška opštini Čajetina u organizaciji ovog značajnog jubileja, a prema rečima predsednika opštine Čajetina, Milana Stamatovića, ovo je samo početak saradnje. Otvorena je mogućnost za saradnju iz brojnih oblasti: umetnosti, sporta, privrede… o čemu je i bilo reči na sastanku.

knic14-1

Što se tiče same izgradnje spomen obeležja, radovi su u završnoj fazi. Radi se put od centra sela Jablanica prema granici sa Republikom Srpskom, gde se gradi spomenik prema idejnom rešenju vajara Vladimira Mitrovića, kao i put od centra sela Štrbac u Republici Srpskoj. Opština Čajetina je za izgradnju ovog puta opredelila 10 miliona dinara, kao i 2 miliona za električnu i vodovodnu infrastrukturu u saradnji sa u saradnji sa JKP „Vodovod-Zlatibor“. Nesebičnu podršku realizaciji obeležavanja ovog jubileja, kao i izgradnji kompleksa dale su i opštine Priboj i Rudo čiji su preci takođe položili žrtvu na Cigli.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

July 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031