fbpx
Događaji Društvo Porodica

Predstavnici opštine Čajetina prisustvovali Vaskršnjoj litiji u Herceg Novom

Predstavnici opštine Čajetina prisustvovali su Vaskršnjoj litiji u bratskoj opštini Herceg Novom. Saboru u Kutima prisustvovali su ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Andrej Nesterenko, generalni konzul Srbije u Herceg Novom Zoran Dojčinović i gradonačelnik Herceg Novog Nikša Gojković sa saradnicima.

herceg-novi15-5

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski Gospodin Amfilohije i Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Gospodin Grigorije služili su danas, na Vaskršnji ponedeljak, sa sveštenstvom Svetu službu Božiju u crkvi Svete Trojice u Kutima kod Herceg Novog.

herceg-novi15-9

U liturgijskoj propovijedi nakon čitanja Svetog Jevanđelja Vladika Grigorije je kazao da je vjera u Hristovo vaskrsenje kamen na kome stojimo.

„Ali kamen nepokolebljiv kome ništa ne može nauditi nikakva bura, nikakva stihija ovoga svijeta, bilo da je slovesna ili beslovesna“, rekao je Vladika zahumsko-hercegovački.

herceg-novi15-8

Nakon Liturgije, arhijereji su predvodili tradicionalnu Vaskršnju Litiju koja je prošla kroz Kute i Zeleniku. Na polovini ovog krsnog vhoda Mitropolit Amfilohije se, nakon čitanja Jevanđelja, obratio narodu rekavši da se hrišćansko zajedništvo razlikuje od svih religija i ideologija, jer to saborovanje počinje na zemlji, ali se na njoj ne završava.

„Ono traje vo vjeki vjekov, i to je ono što je veliki Božji dar nama hrišćanima“, kazao je Vladika Amfilohije.

Vladika Amfilohije je rekao da hrišćani kao takvi imaju ogromnu odgovornost za svako ljudsko biće, svaki narod na zemlji.

herceg-novi15-1

„Mi kao carsko sveštenstvo, kao izabrani Božji narod sabran, kao što se pšenična zrna sabiraju sa raznih njiva, pa od njih postane hljeb, tako i mi izabrani iz raznih zemaljskih naroda sabrani smo u jedan Božji narod koji je vrhovni narod, prvi narod, najuzvišeniji narod. Narod koji je mjera svake narodnosti, svake vjere i svakoga življenja ovdje na zemlji“, poručio je Mitropolit Amfilohije.

Po završetku litije priređen je praznični program u kojem su učestvovali trubači, pjevačke grupe i folklorna društva.

 

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

July 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031