fbpx
Bioskop Događaji Društvo Kultura Muzika Porodica Video Vremeplov

Preminula Alis/Iis Herc-Zomer

Svaki dan u životu je lep, svaki dan je lep… Moj svet je muzika i ništa me drugo ne zanima… Muzika je tako lepa… Volim ljude, volim da razgovaram, interesuju me životi drugih ljudi… Betoven je čudesan. Njegova muzika nije melodija već ono što je unutra, kako se oseća…

Alis Zomer je preminula 23.februara 2014.godine, u 110 godini. Ona je bila najstarija pijanistkinja na svetu i najstarija osoba koja je preživela holokaust.

Alis je rođena u Pragu, 1903.godine, udala se 1931.godine za Leopolda Samera, šest godina kasnije bračni par je dobio sina. U vreme kada je Čehoslovačka okupirana Alis je bila poznata pijanistkinja u Evropi. Okupacija je završila njenu karijeru, jer su nacisti zabranili javne nastupe Jevrejima. Najveći deo porodice je uspeo da pobegne iz Nemačke pre početka rata ali je Alis ostala kako bi se brinula o staroj i bolesnoj majci. U julu 1943.godine Alis je sa porodicom deportovana u koncentracioni logor Terezjenštat. U logoru Alis je imala više od 100 koncerata, zajedno sa ostalim logorašima.

Alis je o koncertima u logoru rekla: “Kada sam imala koncert, ja sam bila srećna. Muzika je čarobna. Svirali smo u gradskoj kući za publiko od oko 150 starih, nemoćnih i gladnih. Oni su živeli za muziku. To je bilo poput hrane.”

Kraj rata su dočekali Alis i njen sin. Suprug je preminuo od tifusa u koncentracionom logoru Dahau, šest nedelja pre kraja rata. Alis se zatim vratila u Prag, odakle je 1949.godine emigrirala u Izrael, tamo se ponovo susrela da rodbinom koja je uspela da izbegne koncentracione kampove.

Posle rata Alis je radila kao nastavnik na Muzičkoj akademiji u Jerusalimu sve do 1986.godine kada se preselila u London. Alis je nadživela i svog sina Ralfa, poznatog dirigenta i čeliste, koji je preminuo 2001.godine tokom turneje u Izralu.

U Londonu Alis je svakog dana svirala klavir po najmanje tri sata, a svoju dugovečnost je opisala rečima: “Gledam u dobro. Kada ste opupteni i vaše telo je uvek opušteno. Kada ste pesimista, onda se vaše telo neprirodno ponaša. Na nama je da li izgledamo dobro ili loše. Ako ste fini sa drugima, i oni su fini sa vama. Kada date, vi i dobijete.” 

Alis je verovala u snagu muzike: “Muzika mi je spasila život i muzika me i dalje spašava… Ja sam Jevrejka, ali je Betoven moja religija”.

The_Lady_in_Number_6

Film o životi Alis/Lis Herc-Zomer pod imenom Dama u broju 6: Kako je muzika spasila moj život (Lady in Number 6: How Music Saved My Life) nominovan je ove godine za nagradu Oskar.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

July 2022
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031