fbpx
Događaji Društvo Obrazovanje Porodica

Preobraženje Gospodnje

Srpska pravoslavna crkva i vernici u sredu 19.avgusta slave Preobraženje Gospodnje. Ovaj praznik posvećen je sećanju na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor kada on najavljuje svoje potonje stradanje i slavu.

crkva-zlatibor2013-20

Preobraženje Gospodnje je jedan od najvažnijih crkvenih praznika. Kod nas se slavi 19. avgusta po julijanskom kalendaru. Toga dana se proslavlja trenutak kada se prvi put Hristova božanska priroda učinila vidljivom. Praznik Preobraženje Gospodnje posvećen je trenutku kada se, kako kaže hrišćansko predanje, Hristos na gori Tavor pred apostolima preobrazio i zasijao kao sunčeva svetlost.

Na Preobraženje, koji je posni praznik, u crkvi se osvećuje grožđe i deli narodu u znak zahvalnosti Bogu na plodovima za ishranu. U krajevima gde nema grožđa, osvećuje se drugo voće, kao na primer jabuke.

Svaki praznik i njegovi običaji vezani su i za godišnje doba. Zato se u narodu obično kaže da od Preobraženja uglavnom više nema velikih vrućina. Takođe se nekad verovalo da je Preobraženje poslednji dan za kupanje u rekama i jezerima.

Za sve Zlatiborce ovo je poseban dan, jer crkva na Zlatiboru proslavlja ovaj praznik kao svoju slavu i na taj dan na njenom platou okuplja se veliki broj gostiju i meštana koji svojom vedrinom ulepšavaju ovo slavlje.

Izvor: zlatiborpress.rs

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Oktobar

Kupindo