fbpx
Biznis Događaji Lokalna privreda Politika Vesti

Presuda – Zlatiborska pijaca vraćena opštini

Krajem prošle godine je održano poslednje ročište u sudskom postupku između Opštine Čajetina i preduzeća Serpenius doo u vezi zlatiborske zelene pijace koji je vođen u višem sudu u Užicu. Sud je doneo presudu kojom se raskida Ugovor o davanju u zakup neizgrađenog građevinskog zemljišta u državnoj svojini na određeno vreme. Presuda je strankama u sporu poslata 28.januara ove godine.

Naime, opština Čajetina je 2009.godine zaključila ugovor o davanju u zakup parcele od 62 ara (prostor sadašnje zelene pijace) preduzeću Serpenius doo za 126 miliona dinara. Kako je na predviđenoj parceli urbanističkim planovima bilo predviđena gradnja saobraćajnice, opština je pokrenula postupak za raskid ugovora. Zatim je usledio sudski spor sa tužbama i kontra-tužbama.

Opština Čajetina je tražila raskid ugovora i vraćanje parcele, dok je preduzeće Serpenius zahtevalo odštetu u ukupnom iznosu od 100 miliona dinara.

sudija

Sud je odlučio da se ugovor raskine i da se parcela vrati Opštini Čajetina, i da delimično usvoji zahtev preduzeća Serpenius doo za naknadu štete. Naime Sud je dodelio ovom preduzeću 6.509.930,46 dinara na ime naknade štete, iako su predstavnici ovog preduzeća tražili 40 miliona na ime naknade štete i 60 miliona dinara na ime izmakle dobiti.

Predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović je u izjavi za zlatibor.tv izrazio zadovoljstvo presudom i da će Opština vratiti preduzeću Serepenius doo novac koji je ova firma uplatila na ime poreza za prenos apsolutnih prava.

“Sud je doneo ispravnu i jedinu prihvatljivu odluku, što je potvrda da je više časnih i poštenih sudija koji ne stoje na strani politike, već na strani istine, prava i pravde. Zlonamerne najave, dezinformacije, komentarisanje sudskih sporova koji nisu okončani, mešanje u rad nezavisnih institucija od strane grupacije koja trenutno predstavlja lokalni SNS su se pokazali kao netačni i još jednom su potvrdili da uspeh ove opštine za njih nije radost već obratno. To smo videli i u slučaju 2.213 h kada su sve prećutno odobravali,” istakao je Stamatović.

Obe strane imaju pravo žalbe u roku od 15 dana Apelacionom sudu u Kragujevcu.

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

July 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031