fbpx
Događaji Ekonomija Svet

Privredna delegacija iz Italije posetila Čajetinu

Nekoliko eksperata iz Italije koji imaju znanje i višegodišnje iskustvo u razvoju brenda šunke San Daniele i sira Montasio, borave u radnoj poseti Zlatiborskom okrugu.

Povodom posete delegacije iz Italije u četvrtak 3. decembra RRA Zlatibor u saradnji sa Zlatiborskim Eko Agrarom organizovala je prezentaciju proizvodnje tradicionalnih proizvoda našeg kraja.

italija2

Dolazak delegacije iz Italije, predstavlja uzvratnu posetu našoj Opštini. Podsećanja radi naši proizvođači suvomesnatih i mlečnih proizvoda imali su priliku da se tokom studijske posete organizovane početkom oktobra, upoznaju sa primerima dobre prakse u brendiranju lokalnih tradicionalnih proizvoda i primeni inovacija u proizvodnji šunke San Daniele i sira Montasio. Ovi proizvodi imaju zaštićeno geografsko poreklo i zahvaljujući vrhunskom kvalitetu i marketingu veoma su traženi,a zahvaljujući njihovoj reputaciji, mali grad San Daniele postao je poznat širom sveta.

Tokom posete Čajetini od strane delegacije iz Italije, Bojana Božanić pomoćnica predsednika opštine Čajetina, istakla je da nama nedostaje razmena u udruživanju malih proizvođača. Evidentan je pomak, nakon posete naših proizvođača Italiji, očekuju se i određene novine na predstojećem Sajmu suvomesnatih proizvoda u Mačkatu, što će predstavljati rezultat razgovora u prethodnom periodu sa saradnicima iz Italije, objasnila je Božanićeva.

Boraveći u Čajetini, Antonio Ferajoli predsednik konsultantske firme koja učestvuje u projektu Smartino koji se bavi razvojem geografski karakterističnih proizvoda za regiju, finansiran od strane Evropske unije u okviru projekta IP Adrijatiko, govorio je o značaju istog. Projekat nastoji da poboljša inovativne sisteme određenih geografskih regija, odnosno cele Jadranske regije sa 18 partnera, među kojima je i Srbija. Suština je da se naprave modeli rada, koji bi se primenjivali na određenim teritorijama. Kada je reč o Zlatiborskom okrugu, radi se na usavršavanju kvaliteta zlatiborske pršute i zlatiborskog sira i kajmaka, zaključio je Ferajoli.

Među delegacijom iz Italije je i direktor Agrofud parka, kao i predstavnik Instituta za sertifikaciju kvaliteta njihove pršute, koji će tokom posete Zlatiborskom okrugu bliže definisati koji su to koraci koje mi treba da preduzmemo, kako bi i naši proizvodi dostigli kvalitet njihove pršute.
Cilj projekta je da se u svakom trenutku vidi poreklo pršute, odnosno proizvodni postupak od klanice do gotovog proizvoda.
Do kraja godine, obaveza je da se razvije program koji će definisati naredne korake koji se u budućem periodu moraju poštovati.

Direktor Agrofud parka San Daniele Mikele Malago, naglasio je da naš kraj ima velike potencijale, kako u oblasti turizma, tako i u oblasti proizvodnje proizvoda koji predstavljaju naš kraj, te da su oni visokog kvaliteta. A posebno je istakao gostoprimstvo naših ljudi. Kao pozitivno, Malago je istakao i podršku malim poljoprivrednicima od strane lokalne samouprave, što će umnogome doprineti poboljšanju kvaliteta proizvoda.

Izvor: cajetina.org.rs

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Oktobar

Kupindo