fbpx
Događaji Manifestacije Turizam Video

Proglašeni pobednici 10.rakijade u Šljivovici

U nedelju, 16.jula u Šljivovici su proglašeni pobednici 10. Sajma domaće rakije. Ove godine su proizvođači domaće rakije predali više od 90 uzoraka za ocenjivanje što je  za oko 20% više nego prošle godine. Kvalitet rakija je ocenjivala stručna komisija preduzeća Jugoinspekt – Beograd.

“Vi čuvate prirodne resurse, zemlju i mlade ljude koji ostaju na ovim prostorima. Selo Šljivovica je jedno od tri mesne zajednice koje beleži porast broja stanovnika a što je najvažnije i porast novorođene dece,” rekao je predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović na početku svog obraćanja. On je istakao da zlatiborski okrug iako bez bez auto-puta i aerodroma spada u retke okruge u Srbiji koji ima spoljno-trgovinski suficit i da će se opština Čajetina boriti protiv diskriminacije republičkih vlasti.

O kvalitetu rakija iz Šljivovice je govorio predsednik ocenjivačke komisije Ivan Gajić. On je rekao da se u Šljivovici proizvodi sve kvalitetnija rakija i da ocenjivači imaju sve teži zadatak u donošenju odluka.

“Da bi jedna rakija bila dobra, nje mora biti dovoljno. A to znači da rakija koja pobedi a ima je svega 500 litara, ne može se reći da je bila dobra rakija, jer nje mora biti mnogo više. Tako da proizvođači moraju da se udruže u neki vid kooperative ili zadruge i tako da nastupe na tržištu. I tako pomireni kvalitet i količina naći će sami put do potrošača”, istakao je Gajić.

 

Ove godine stručni žiri je dodeljivao zlatne i velike zlatne medalje za rakije od šljive, kao i za specijalne rakije. Ukupno je dodeljeno 14 velikih zlatnih medalja i to 11 za rakiju od šljive a tri za specijalne rakije kao i  12 zlatnih medalja.

Prvo mesto u kategoriji rakija od šljive i veliku zlatnu medalju je osvojila rakija Gorana Jarakovića iz Bioske. Pobednička rakija je sedam godina stara a pravljena je od trnovače, autohtone sorte šljiva iz Užičkog kraja.

Velike zlatne medalje su takođe dobili i Andrija Korićanac (Lađevci), Radenko Marković (Dražinovići), Miladin Kaljević (Šljivovica), Miodrag Turudić (Mokra Gora), Ljubodrag Kaljević (Šljivovica), Ljubiša Juzbašić (Jablanica), Zoran Kovačević (Šljivovica), Risto Delić (Šljivovica), Goran Jaraković (Bioska) i Obradin Kovačević (Šljivovica).

U kategoriji specijalnih rakija stručni žiri je doneo odluku da prvo mesto i velika zlatna medalja pripada rakiji od dunje Dobrisava Janjića. Velike zlatne medalje su dobile i rakija od dunje Miladina Milovanovića iz Ljubanja kao i rakija od kruške Radenka Markovića iz Dražinovića.

Zlatne medalje za rakiju od šljive su osvojili Milomir Drašković (Trnava), Milivoje Bondžulić (Šljivovica), Nenad Luković (Šljivovica), Radojko Delić (Šljivovica), Predrag Milinković (Šljivovica), Milenko Jovanović (Tripkova), Prvoslav Stanić (Šljivovica), Miladin Bondžulić (Šljivovica) i Petar Radeljić (Šljivovica).

Za kvalitet specijalnih rakija nagrađeni su zlatnom medaljom Milomir Milojević iz Šljivovice za medovaču; Darko Nešević iz Kremana za rakiju od nane i Aleksandar Delić iz Šljivovice za rakiju od kruške.

Nagradu publike za najbolju rakiju je pripala Ljubi Joksimoviću, dok je Milena Aćimović nagrađena za najbolju gibanica. Nagrada za najlepše dvorište je pripala Milanki Bondžulić a za najbolji voćnjak Milenku Selakoviću. Za najlepšu čobanicu je izabrana Anja Stanić.

U nadvlačenju konopca su snagu odmerile tri ekipe a prvo mesto je pripalo ekipi iz sela Strunovo, drugo mesto je osvojila ekipa iz Kremana, a ekipa Gornja Šljivovica je bila treća.

Posebnu atrakciju ove godine je predstavljao frulaški orkestar “Novo čudo”, koji je izveo nekoliko intersantnih frulaških kompozicija koje je publika nagradila burnim aplauzom.

Ove godine organizatori su uručili i zahvalnice Andriji Korićancu, Miladinu Milanoviću, Radovanu Neševiću, Ljubu Joksimoviću, Milomiru Draškoviću, Živojinu Milovanoviću i Dobrisavu Janjiću.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930