fbpx
Događaji Politika Vesti Video

Protest na Šumnatom brdu

U organizaciji Povereništva Srpske napredne stranke u Čajetini 2.jula je održan protestni skup kod Spomenika na Šumnatom brdu. Povod za organizaciju ovog skupa je bila vest da je lokalna samouprava stavila pod hipoteku katastarsku parcelu na kojoj se nalazi Spomenik, i kosturnica partizanskih boraca koji su poginuli 1941. i 1944.godine na Zlatiboru, kao i posmrtni ostaci narodnog heroja Sava Jovanovića Sirogojna.

Protestanti su se okupili u ulici Sportova a zatim su organizovano u koloni pošli ka Spomeniku, a predvodili su ih članovi Povereništva SNSa u Čajetini Ivan Filipović i Đorđe Dabić, a sa njima su bili i narodni poslanik Krsto Janjušević, kao i predstavnici okružnog odbora SUBNORa i članovi boračkih organizacija iz opština zlatiborskog okruga.

 

Skup je počeo polaganjem venaca, a zatim se prisutnima obratio Ivan Filipović, član Povereništva SNSa u Čajetini. On se na početku zahvalio svim građanima koji su podržali Skup i iskavši da treba odati poštu palim borcima za slobodu u Drugom svetskom ratu.

Filipović je govorio o trenutnoj situaciji, i da je katastarska parcela na kojoj se spomenik nalazi data pod hipoteku 23.septembra 2014.godine i da je lokalna vlast tada trebala da izvrši preparcelaciju i da spomenik sa određenim delom ovog zemljišta izdvoje.

“Ovaj spomenik još uvek nema status kulturnog dobra. Taj status lokalna vlast očigledno ne zna. Spomenik se nalazi pod tzv tehničkom zaštitom a to samo znači da se na njemu ne mogu raditi nikakve prepravke i dogradnja. Taj status tehničke zaštite ističe u septembru mesecu 2019.godine. Ako se taj status ne produži lokalna vlast će moći da dođe pošto je bahata i osiona. Može da im padne na pamet da da dođu da sruše ovaj spomenik i da ovde naprave bilo koji drugi objekat, neki hotel, neke bazene… istakao je Filipović. Svoje izlaganje je završio rekavši da se Povereništvo SNSa u Čajetini ne plaši aktuelne vlasti i da će uvek ukazivati na zlopotrebe lokalnih vlasti.

Potom je govorio Đorđe Dabić, član Povereništva SNSa u Čajetini koji je pozdravio sve prisutne rekavši “Ja bih da pozdravim sve ljude koji su danas imali dovoljno hrabrosti i smelosti da dođu ovde na ovaj skup, da odamo poštu našim stradalima i da ukažemo na jednu sramnu odluku koja je opštinska uprava u Čajetini donela.

Dabić je rekao da se sa ovog skupa pokreće inicijativa da se skine sramna hipoteka sa spomenika i da se stradalnici na adekvatan način ispoštuju. On je istakao da SNS ne želi sukobe i da treba prestati sa deobama.

“Svi moramo zajedno da sarađujemo, da ceo zlatiborski region treba adekvatno da se razvija i da svi zajedno damo podršku Vladi republike Srbije i predsedniku Vučiću, rekao je Dabić i dodao:

“Mi želimo nova radna mesta zapošljavanje a ne želimo rasprodaju Zlatibora, rasparčavanje Zlatibora, stavljanje Zlatibora pod hipoteku. Ne želimo da nam se 80% budžeta puni tako što prodajemo najvrednije zlatiborske parcele.”

Narodni poslanik Krsto Janjušević je u govoru rekao da ovo nije samo stranački skup, već skup svih ljudi koji su došli da odaju počast palim borcima. Janjušević je istakao da sa ovog skupa treba da se ukaže na užasnu stvar a to je da se ovo područje nalazi pod hipotekom.

“Mi nismo došli da delimo ljude isuviše nas je malo suviše je problema da bi imali pravo na krupne podele”, stakao je Janjušević.

Poslednji se skupu obratio Milić Vukić sekretar okružnog SUBNORa koji je istakao da svi spomenici treba da budu sačuvani i da su svi spomenici svetinje i da treba odavati poštu nevino stradalim žrtvama.

Mi jednako cenimo i žrtve svih oslobodilačkih ratova uključujući i Prvi svetski rat kao i rat devedesetih, zaključio je Milić Vukić.

Prisutni, kojih je po procenama bilo od 1.500 do 2.000 su se potom mirno razišli.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930