fbpx
Biznis Događaji Lokalna privreda Manifestacije Turizam Video

Pršutijada 2015 – tri dvostruka pobednika kvaliteta

prsutijada2015-15

Danas je u Mačkatu svečano otvoren 15.sajam suhomesnatih proizvoda na kome svoje proizvode izlaže osamnaest proizvođača suhomesnatih proizvoda iz opštine Čajetina. Svoje proizvode su izložili Zlatiborac doo, Ružica Stojanović, Milivoje Tanasković, Ilija Stojanović, Marko Stojanović, Aleksandar Radojičić, Mitar Marić, Dušan Stojanović, Rade Šopalović, Brana Šopalović, Dragoljub Šopalović, Vladimir Andrić, Miloš Radovanović, Dragan T. Stojanović, Dragan B. Stojanović, Milija Brković i Vlada Stojanović.

prsutijada2015-10

Trubački orkestar Radiše Vitezovića je označio početak ovogodišnjeg sajma suhomesnatih proizvoda.

Pršutijadu je svečano otvorio Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina. On se zahvalio svim proizvođačima na učešću na 15.sajmu suhomesnatih proizvoda.

“Želimo da ove naše tradicionalne proizvode suhomesnate proizvode u ovom vremenu krize sačuvamo, unapredimo i zaštitimo,.. Mi ovim putem želimo da Vam poručimo da ćemo popraviti uslove u Mačkatu za izlaganje ovih tradicionalnih proizvoda” istakao je Stamatović.

U svom obraćanju gospodin Stamatović je najavio da će ove godine početi izgradnja multifunkcionalne sale u Mačkatu koju će koristiti i OŠ Milivoje Borović. Sredstva za gradnju sale će biti prikupljena na donatorskoj večeri koju će organizovati lokalna samouprava u saradnji sa proizvođačima. Stamatović je izrazio i nadu da će se u projekat uključiti i Ministarstvo poljoprivrede kako bi se ova manifestacija podigla na jedan viši nivo.

prsutijada2015-16

“Da unapredimo proizvodnju, i da povećamo proizvodnju a to ćemo sigurno učiniti ako se zajedno udružimo i krenemo ove godine sa masovnijim i ozbiljnijim izvozom na rusko tržište,” završio je Stamatović.

Dragan Konstantinović iz kompanije SGS je pozdravio sve prisutne. On je izrazio zadovoljstvo što je kompanija SGS uzela učešće na ovoj manifestaciji, i poželeo puno uspeha svim proizvođačima i samoj manifestaciji.

Predrag Marković iz Stalne radne grupe za ruralni razvoj – SWG je rekao: “Mi smo jako srećni, što smo mogli da podržimo ovu manifestaciju i nadam se da ćemo zajedno raditi na poboljšanju svih tradicionalnih proizvoda koji se ovde proizvode i koji će sutra biti značajniji izvoženi iz Srbije.”

Stručna komisija SGSa je ocenjivala kvalitet uzoraka suhomesnatih proizvoda devet proizvođača u kategorijama: najbolja goveđa pršuta, najbolja svinjska pršuta, najbolja ovčja pršuta, najbolja slanina, najbolja ovčja stelja i najbolja kobasica.

  1. Rade Šopalović je nagrađen u dve kategorije. Komisija mu je dodelila zlatnu plaketu za najbolju goveđu pršutu i najbolju svinjsku pršutu
  2. Ružica Stojanović je takođe nagrađena u dve kategorije. Stručni žiri je ocenio da Ružica Stojanović ima najbolju domaću kobasicu i ovčju stelju
  3. Milija Brović je dobio nagrade u kategorijama najbolja ovčja pršuta i najbolja užička slanina.

Nagrađenima su priznanja uručili Arsen Đurić, direktor TO Zlatibor i Bojana Božanić, pomoćnica predsednika opštine Čajetina.

prsutijada2015-4

Ruzica Stojanović je za zlatibor.tv izjavila da je zadovoljna osvojenim nagradama i da je to nagrada za uloženi trud i da znanja stečena na fakultetu primenjuje u razvijanju porodičnog posla. Gospođica Stojanović je istakla da će u 2015.godini nastaviti sa razvijanjem proizvodnje suhomesnatih prozvoda i da se pored kvaliteta ulagati i u marketing.

Rade Šopalović je do sada učestvovao na svih 15.pršutijada i prozvodnjom suhomesnatih proizvoda se porodica Šopalović bavi već pet generacija.

prsutijada2015-5

“Pradeda, deda, otac, ja i sada i moj sin se bavimo proizvodnjom suhomesnatih proizvoda”, rekao je gospodin Šopalović, koji je na ovogodišnjoj pršutijadi predstavio širok asortiman suhomesnatih prozvoda. On je ove godine dobio priznanje za kvalitet u kategorijama najbolja goveđa i najbolja svinjska pršuta.

Ansambal udruženja građana Veterani Zlatibora su nastupili koreografijom “Igre iz zlatiborskog kraja”. Zatim su nastupili izvorna pevačka grupa Šljivovica. i ponovo su zasvirale trube orkestra Radiše Vitezovića.

prsutijada2015-9

Ove godine Pršutijada traje do nedelje 11.januara. U subotu će biti izvlačenje nagrada za posetioce, a kao i ranije nagrade su džak pršute, metar kvadratni slanine, 7 metara kobasice i set noževa.

Autoprevoznik Gaga je ove godine uveo dva vanredna polaska na relaciji Zlatibor – Mačkat. Polasci su sa glavne autobuske stanice na Zlatiboru u 10:00 i 14:00 časova, a iz Mačkata u 13:15 i 17:15 časova. Cena povratne karte je 300,00 dinara a sve ostale informacije možete dobiti pozivom na broj Gaga tursa 031/845-600

Ove godine je organizovana i humanitarna akcija pomoći porodici Marjanović iz Dobroselice.

Ovogodišnji sajam je podržn u okviru SWG projekta:”Pristup baziran na razvoju teritorije (ABD) na Zapadnom Balkanu-2 faza”, a finansiran od strane Evropske Unije. (www.seerural.org)

Kontrolu kvaliteta suvomesnatih proizvoda vrši SGS, vodeća svetska kompanija za kontrolisanje, verifikaciju, ispitivanje i sertifikaciju. (www.sgs.rs)

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

July 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031