fbpx
Događaji Kultura Video Vremeplov

Prve sadnice za Park prijateljstva

Danas su predstavnici opština Rudo, Priboj, Knić i Čajetina zasadili prve sadnice u Park prijateljstva na Spomen obeležju Cigla.

cigla16-2

Na početku manifestacije jerej Jovan Stojković je služio pomen palim herojima na Cigli. Žarko Božanić je prigodnim stihovima i kratkom besedom upoznao prisutne sa istorijom Spomen obeležja Cigla.

Prva stabla u Parku prijateljstva su zasadili Lazar Rvović predsednik opštine Priboj, Rato Rajak, načelnik opštine Rudo, zamenik predsednika opštine Knić Borislav Busarac i Milan Stamatović ispred opštine Čajetina. Prve sadnice Parka prijateljstva su breza, bor, jela…

cigla16-9

Potom je prisutne pozdravio predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović. On je poručio da će se nastaviti tradicija srpskog naroda da se ujedinjava, a zatim se zahvalio svima koji su dali doprinos da se Spomen obeležje uredi.

cigla16-3

“Kako bude raslo ovo drveće, koje je posađeno, pretpostavljam tako će i da raste nacionalna svest kod nas Srba i da se uvećava a ne da se smanjuje. Pokazali smo ovim primerom da poštujemo svoje junake koji su ovde dali svoje živote i da ćemo čuvati tradiciju i da ćemo se ovde vekovima i dalje okupljati, ujedinjavati, i raditi u nacionalnim interesima, istakao je Stamatović.

Na Cigli su trupe Limskog odreda pod komandom majora Vasilija Lukovića pružile odsutni otpor jedinicama 16.korpusa Austro-Ugarske 6.armije. U borbama koje su usledile u odbrani Cigle je palo više od 45 vojnika i oficira Srpske vojske.

Predstavnici TU Jablanica planiraju da spomen obeležje u narednom periodu ograde da svake godine bude zasađeno još sadnica.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

November 2023
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930