fbpx
Događaji Humanost i solidarnost Obrazovanje Osnovac Video

Radionica o zaštiti dece od nasilja za đake

U subotu 7.oktobra u okviru Dečje nedelje u Čajetini je održana radionica za članove Učeničkog parlamenta OŠ Dimitrije Tucović i Srednje ugostiteljske škole kako bi se upoznali sa modelima zaštite dece od nasilja. Ova akcija se sprovodi u sklopu projekta Zagovaranje za primenu protokola za zaštitu dece od nasilja pod sloganom: “Život bez nasilja – za svako dete!, a sa porukom- Udruženi u zaštiti dece od nasilja!”, koje realizuje UG Zlatiborski krug u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije i UNICEF-om, uz finansijsku podršku Evropske unije.

“Učenici imaju potrebu da nešto novo nauče i nekada im je dosta teško da iznesu ono što prepoznaju u sredini u kojoj žive i školi koju pohađaju zato što je društvo nametnulo sistemski kontekts u kome se o nasilju ne govori kada se ono vidi. I nama je cilj da se oni pokrenu i da budu svesni nasilja jer se zapravo o njima radi. I da su oni ti koji mogu da pokrenu stvari i sredinu, društvo, porodicu i nastavnike da se o nasilju više govori, istakla je Jagoda Jeremić, koordinator ovog projekta ispred UG Zlatiborski krug.

Radionicu je vodila Vesna Bilčarević, iz UG Zlatiborski krug koja je kroz brojne primere i praktične vežbe đake upoznala sa zaštitom dece od zlostavljanja i zanemarivanja, kao i kakve sve vrste nasilja postoje i kako da se prepoznaju žrtve nasilja.

“Mi nažalost živimo u društvu u kome je prag tolerancije na nasilje, odnosno šta se doživljava kao nasilje je diskutabilan. Deca imaju u zavisnosti odakle potiču imaju različite stavove, ali oni su još uvek zaštićeni i žive u tom idealnom svetu detinjstva, gde nemaju slučajeva nasilja u svom okruženju, rekla je Vesna Bilčarević.

Cilj projekta je usvajanje ili unapređenje postojećih lokalnih međusektorskih protokola o saradnji za prevenciju i zaštitu dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. Užički centar za prava deteta je koordinator kampanje na nacionalnom nivou za ovo važno pitanje, a Čajetina je jedna od 20 opština u Srbiji, gde se sprovodi kampanja i gde se očekuje usvajanje/unapređenje lokalnog međusektorskog protokola.

Usvojeni lokalni međusektorski protokoli treba da doprinesu stvaranju efikasnih procedura i formiranje operativnog tima za unapređenje zaštite dece koja trpe nasilje. Takođe aktuelizacija ove teme bi trebalo da se stvore uslovi da se o nasilju nad decom javno govori i da se nasilnici procesuiraju.

Nađa Radibratović, učenica osmog razreda OŠ Dimitrije Tucović je za zlatibor.tv izjavila da je na predavanje došla kako bi upotpunila svoje znanje o zaštiti dece od zlostavljanja.

U planu je održavanje još jedne radionice, kao i niz drugih aktivnosti a kampanja se završava krajem januara 2018.godine.

Projekat je deo šireg projekta “Zaštita dece od nasilja i promocija socijalne inkluzije dece sa smetnjama u razvoju u zemljama Zapadnog Balkana i Turske”, koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja, Vlade Republike Srbije i UNICEF-a, uz finansijsku podršku Evropske unije, čiji rezultat treba da bude usvajanje nove Nacionalne strategije za sprečavanje i zaštitu dece od nasilja, unapređenje Opšteg i sektorskih protokola, kao i povećanje broja opština sa uspostavljenim i potpuno operativnim lokalnim intersektorskim timovima za zaštitu dece od nasilja.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930