fbpx
Događaji Knjigoteka Kultura

Romanu “Kuća sećanja i zaborava” pripala NINova nagrada

Za najbolji romanu u 2014.godini nedeljnik NIN je dodelio nagradu knjizi Filipa Davida “Kuća sećanja i zaborava”. Ovo je prvi roman u izdanju izdavačke kuće Laguna koji je dobio NINovu nagradu.

kuca_secanja_i_zaborava-filip_david_v

Žiri u sastavu Vladislava Gordić Petković (predsednica), Jasmina Vrbavac, Mihajlo Pantić, Božo Koprivica i Mića Vujičić je odlučivao između romana Ota Horvata “Sabo je stao” (izdavač Kulturni centar Novog Sada), Filipa Davida “Kuća sećanja i zaborava” (Laguna, Beograd) i Davida Albaharija “Životinjsko carstvo” (Čarobna knjiga, Beograd).

Za roman “Kuća sećanja i zaborava” glasali su Vladislava Gordić Petković, Jasmina Vrbavac, Božo Koprivica i Mića Vujičić, dok je Mihailo Pantić glasao za roman Ota Horvata “Sabo je stao”.

Žiri je kako prenosi beogradski Blic roman Filipa Davida “Kuća sećanja i zaborava” opisao kao sugestivnu studija zla – zla u istoriji, zla u čoveku – koja sučeljava četiri životne priče Jevreja stradalnika i njihovih porodica u potresnom svedočenju sačinjenom od dnevnika, pisama i snoviđenja. U ovom skladno komponovanom romanu sreću se san i java, patnja i želja, stvarnost i mogućnost, mitsko i mistično, dokument i fikcija.

Sećanje je predstavljeno i kao neizbežnost i kao misija a jezik kao mogući način da se sačuvamo od zla: “Trebalo bi izmisliti neki novi jezik, čist, neokaljan, koji bi imao jasnoću, dubinu, snagu, koji bi bio sposoban da izrazi prava osećanja. Takav jezik, precizan i snažan, predstavljao bi najjaču odbranu od zla.

Roman Filipa Davida je umetnički dosledan, precizno osmišljenj i superiorno napisan roman egzistencijalne jeze, roman o čoveku protiv koga deluju nemerljive sile smeštene u sferi nejezika, roman koji upečatljivo preispituje smrt, zlo i sudbinu al ii pamćenje kao silu koja sve nadilazi.”

Više o samom romanu i biografiji Filipa Davida možete pročitati ovde.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031