fbpx
Događaji Košarka Sport T-Info Turizam

Rusi se interesuju za sportski turnizam na Zlatiboru

U četvrtak, 9. jula, opštinu Čajetina posetili su: rektor državnog univerziteta u Uhti, Nikolaj Chagaja i predsednik Saveza gradonačelnika severnih gradova Ruske Federacije, Igor Špektor.

Tom prilikom su ih ugostili predsednik opštine Čajetina, gospodin Milan Stamatović i pomoćnica predsednika opštine, gospođica Bojana Božanić. Cilj posete je potencijalna saradnja u oblasti sportskog turizma, investicija, obrazovanja i razvoja ekonomske saradnje.

uhta15-1

Gosti su posetili Kancelariju za saradnju sa Ruskom Federacijom, gde je direktor Specijalne bolnice “Čigota”, Željko Stakić predstavio mogućnosti i planove ove ustanove. Kao rezultat razgovora javila se prilika za saradnju i u oblasti zdravstvenog turizma. Tokom ove posete gosti iz Rusije su imali priliku da se upoznaju sa turističkim potencijalima Zlatibora, Mokre Gore i sadržajima ski centra Tornik.”

Prvenstveni razlog ove posete je taj što je kod vas u poseti košarkaška ekipa Državnog tehničkog univrziteta grada Uhte”, rekao je gospodin Chagaja. “Mi smo mnogo toga čuli o Zlatiboru i to su bile pozitivne stvari, ali sada, kada smo došli i videli – to je prevazišlo naša očekivanja. Ovde se vodi jako zdrav način života. Pored političkih problema koji su prisutni danas u svetu, pa tako i kod vas u Srbiji, pored sve te negativne političke klime, veoma je teško živeti zdravo. Ali, mi vidimo da se ovde tako živi i to unosi određenu dozu optimizma.”

uhta-rektor
Николай Денисович Цхадая

Gospodin Igor Špektor se, svojim dobrim mišljenjem o Zlatiboru kao dobrom turističkom centru i opštini Čajetina, pridružio rektorovom, rekavši: “Po prirodi svog posla jako mnogo putujem kako po Rusiji, tako i Evropi, a utisak koji sam dobio o Zlatiboru i ovoj opštini je taj da, iako nije veliko mesto, ipak je očaravajuće. Sada mogu i da razumem kako neke stvari funkcionišu ovde jer sam i sam 10 godina bio gradonačelnik grada iz koga dolazim, a sada sam predsednik komisije na nivou Ruske Federacije koja radi pri Kabinetu predsednik Putina.Sve je relativno, ali lepota koju sam ovde video je nesvakidašnja. Ne mogu da je uporedim sa mojim gradom koji se nalazi na Severnom okeanu i gde je pre tri dana palo mnogo snega. Sada sam ovde, na ovoj specifičnoj klimi i vazduhu, koji su me na svaki način kupili.”

Na severu Rusije postoje problemi sa zdravljem, sa razvojem u sportskom smislu, pa ovakva klima samu sebe preporučuje. Savez gradonačelnika, kojim predsedava g-din Špektor, inače traži lokacije koje bi bile povoljne za zdravstveni i bilo koji drugi vid turizma. On će, kako kaže, biti više nego zadovoljan da preporuči Zlatibor predsednicima Severnih opština i gradova Rusije. Da bi se tako nešto uspešno ostvarilo, a o čemu je bilo govora i na sastanku sa predsednikom opštine Čajetina, Milanom Stamatovićem, jeste renoviranje postojećeg aerodroma kako bi građani iz Rusije mogli ugodnije i brže doputovati na ovu zdravu planinu. Uz to je poručio našim sugrađanima i svima u Srbiji, jer smo bratski narod i jer nismo podržali sankcije Rusima, da želi puno zdravlja našoj deci i nama, i nastavak ovako lepe saradnje.

Mirjana Ranković Luković

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

July 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031