fbpx
Događaji Društvo Info Politika Vesti Zdravlje

Saopštenje opštine Čajetina

Povodom protesta koji je održan u Sirogojnu oglasila se i opština Čajetina saopštenjem koje prenosimo u celosti:

Na 54. sednici Opštinskog veća opštine Čajetina donet je zaključak da se Ministarstvu zdravlja Republike Srbije i Zdravstvenom centru Užice uputi zahtev opštine Čajetina da se ambulanta u Sirogojnu ne zatvara, kao i da režim rada ove zdravstvene ustanove bude kao i do sada.

Opština Čajetina zahteva od Ministarstva zdravlja da prestane zatvaranje seoskih ambulanti i uništavanje malih sredina iz unutrašnjosti.

Zakonska rešenja koja se sprovode po nalogu Ministarstva zdravlja pogubna su za celu Srbiju i opstanak stanovništva na selu.

Opština Čajetina samo prošle godine uložila je preko 5 miliona dinara u adaptaciju ambulante u Sirogojnu, kao i sredstva za nabavku sanitetskih vozila. Na svaki način pokušavamo da urazumimo regionalne i republičke zdravstvene institucije da se opredele sredstva za seoske ambulante i apoteke.

Opština ne može da utiče na kadrovski plan Zdravstvenog centra, na politiku koju vodi resorno ministarstvo i odluku da ambulanta u Sirogojnu sada radi 2 puta nedeljno. Više nemamo mogućnosti, dok Zdravstveni centar ne prenese prava nad Domom zdravlja Čajetina na lokalnu samoupravu. Sam proces kasni zbog zastoja u Zdravstvenom centru.

Sa druge strane, Opštini stalno stižu zahtevi od Zdravstvenog centra Užice da finansira lekare. Sistem primarne zdravstvene zaštite na teritoriji opštine Čajetina je pripremljen i kada Dom zdravlja pređe na Opštinu, odmah će se krenuti u realizaciju i sva sela će dobiti adekvatnu uslugu.

Zbog objavljenih neistinitih informacija, koje su izneli nesavesni građani Sirogojna, ovim putem izvinjavamo se direktoru ustanove “Staro selo Sirogojno”.

Opština Čajetina

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930