fbpx
Događaji Ekonomija Lokalna privreda Politika T-Info Turizam Vesti Video

Saradnja sa Ruskom federacijom

Danas je u zgradi opštine Čajetina održana konferencija za štampu na kojoj su o saradnji između opštine Čajetina i Ruske federacije govorili Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina i Jurij Barzikin (Юрий Александрович Барзыкин) predsednik odbora Trgovačke komore Rusije za turizam (председатель Комитета Торгово-Промышленной Палаты России) i potpredsednik Unije turističke privrede Rusije (Российский союз туриндустрии), i Arsen Đurić, direktor TO Zlatibor.

 rusi2015-4

Prisutnima se prvo obratio Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, on je pozdravio goste u ime opštine Čajetina. Stamtović je u svom izlaganju govorio o potencijalima saradnje sa Ruskom federacijom.

“Ako se dobro predstavimo to nam je i razvojna šansa za ulaganje ruskih investitora na celom ovom području. Mi se nećemo bazirati samo na turizam već ćemo nuditi i ono što ima čitav zlatiborski okrug, a to je poljoprivreda, stočarstvo…”, istakao je Stamatović. On je ovom prilikom obavestio medije da je kancelarija za saradnju sa Ruskom federacijom počela sa radom, i da će svečanost povod početka rada biti održana 29.maja. Kancelarija će u početku prikupljati podatke o proizvodima zlatiborskog kraja koji bi bili interesantni ruskim partnerima. Planirano je da se za početak uspostavi saradnja sa ruskim gradovima do milion stanovnika i udaljenijim regionima, koji imaju veliki potencijal. Stamatović je obavestio medije da je Opštinsko veće Čajetine ovih dana je donelo odluku o bratimljenju sa ruskim gradom Čeboksarijem, koji ima oko 800.000 stanovnika.

rusi2015-3

Jurij Barzikin (Юрий Александрович Барзыкин) predsednik odbora Trgovačke komore Rusije za turizam je na konferenciji govorio o mogućim vidovima saradnje u oblasti turizma. On je istakao da je Zlatibor interesantan za ruske turiste, posebno u oblasti gastronomskog, kulturnog i omladinskog turizma. Gospodin Barzikin je bio zadovoljan turističkom ponudom Zlatibora, koja bi sada po njegovim rečima trebala da se prilagodi turistima iz Rusije. On je naglasio da su ruski turisti veoma pokretljivi i da vole da obiđu što je moguće više sadržaja za kraće vreme. Berzikin je ovom prilikom izjavio i da 20% ruskih turista voli da poseti kulturno-istorijske spomenike, a oko 9% je zainteresovano za sportski turizam. Posebnu kategoriju čini poslovni turizam koji u Rusiji predstavlja oko 15%.

rusi2015-1

Berzikin je pohvalio osnivanje kancelarije za saradnju sa Ruskom federacijom, jer će se na taj način ostvariti lakša komunikacija između potencijalnih partnera, i proveriti mogućnosti za saradnju.

rusi2015-2

Na kraju se prisutnima obratio i Arsen Đurić, koji je istakao da je prošle godine Zlatibor posetilo više od 2.000 gostiju iz Rusije, a da je plan TO Zlatibor da se ovaj broj uveća ove godine. Turistička privreda Zlatibora je pripremila i konkretne ponude za potencijalne partnere iz Rusije a u pitanju su sedmodnevni i desetodnevni aranžmani. Đurić je najavio i da će se Zlatibor predstaviti i ove godine na turističkim sajmovima u Rusiji kako bi se javnost upoznala sa ponudom Zlatibora.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Oktobar

Kupindo