fbpx
Bioskop Događaji Kultura

Sedam dana do 5.festivala sportskog filma

Za sedam dana, 30.juna počinje peti Međunarodni festival sportskog filma. U četiri dana publika će moći da vidi više igranih i dokumentarnih filmova sportske tematike a u takmičarskom delu za nagrade konkuriše 35 filmskih ostvarenja.

festival-sportski-film15-1

Na početku festivala biće uručene nagrade za životno delo istaknutim sportistima i filmskim umetnicima. Savet festivala je odlučio da se ove godine nagrade Mileni Dravić i posthumno Draganu Nikoliću koji su, među mnogobrojnim ulogama, igrali u četiri filma koja imaju za temu sport. Gosti festivala će ove godine biti dobitnici međunarodnih nagrada i olimpijskih medalja: Anica Kostelić, Dražen Dalipagić, Bojan Križaj, Svetlana Kitić i Dane Korica, pošto je ovogodišnji festival u znaku olimpijskih igara.

festival-sportski-film16-1

Na konferenciji za medije koja je nedavno održana o festivalu je govorio Mihailo Todorović, direktor Festivala.

„Velika nam je čast da se festival održava u danu kada se obeležava Dan opštine Čajetina. To čini veliko zadovoljstvo nama, autorima i gostima, ali i hrabrost da zajedno sa opštinom Čajetina taj festival podignemo na još veći nivo, ističe Todorović.

U igranom programu publika će moći da pogleda filmove Biciklisti, Kros kontri, Nacionalna klasa i Poslednji krug u Monci u kojima su igrali Milena Dravić i Dragan Nikolić.

„Festival traje malo da bi sve pokazali publici. Izabrali smo za publiku svakog dana po tri sata programa, jer želimo da predstavimo interesantne zemlje, interesantne sportve i dobre filmove. Žiri gleda sve i donosi ocene, a mi smo pokušali da odaberemo najbolje programe za publiku“, rekao je Jovan Marković, umetnički direktor Festivala.

I ove godine biće predstavljen jedan sportski grad a to je Šabac koji ima odličnu sportsku tradiciju i vrsne rukometaše „Metaloplastike“. Od ove godine uvodi se i jedna novina, a to je predstavljanje SB „Čigota“ čiji je rad u oblasti sportske medicine takođe značajan i na dobrom glasu. Takođe će se nastaviti saradnja sa Filmskim novostima koje će i ove godine imati zanimljivu izložbu, a iz njihove produkcije biće prikazana i serija „Svet tenisa“.

festival-sportski-film16-2

Svesni značaja ovakvog jednog festivala koji promoviše sport i zdrav način života sa jedne strane, i sa druge – Zlatibor kao sveobuhvatnu destinaciju kroz sve sezone, opština Čajetina i TO Zlatibor kao njegovi osnivači ga zdušno i u svakom smislu podržavaju.

„Festival iz godine u godinu ima sve kvalitetniji program i sve eminentnije goste, od dobitnika nagrada do autora i glumaca koji igraju u tim filmovima, tako da je prerastao u jedan ozbiljan festival. Za vreme trajanja festivala na Zlatiboru će biti nekoliko sportskih aktivnosti koje će postati sastavni deo festivala. Sve te manifestacije i dešavanje čine jednu celinu, a sve povodom 30. juna kada se obeležava Dan opštine Čajetina“, rekao je Arsen Đurić, zamenik predsednika opštine Čajetina.

Osnivači Festivala su Opština Čajetina, Turistička organizacija „Zlatibor“ i Preduzeće za proizvodnju filmova „Maja film“ i Udruženje međunarodni festival sportskog filma Zlatibor kao izvršni organizator. Partneri Festivala su Olimpijski Komitet Srbije i Sportski Savez Srbije, a značajnu podršku i pomoć ima od Ministarstva kulture Republike Srbije.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Oktobar

Kupindo