fbpx
Događaji Seminari Turizam Video

Seoski turizam – šansa za zlatiborske domaćine

Juče je u prostorijama TO Zlatibor održana radionica za sve koji su zainteresovani da se uključe u seoski turizam. Turistička organizacija Zlatibora na ovaj način pokušava da animira sve zaintersovane poljoprivrednike da se uključe u razvoj turizma.

seoski-turizam15-1

Sve polazinike radionice je na početku pozdravio direktor Turističke organizacije Zlatibor, Arsen Đurić, koji je rekao da opština Čajetina i TO Zlatibor  poslednjih godina ulažu značajna sredstva u infrastrukturu u seoskim mesnim zajednicama kako bi se stvorili uslovi za bolji i normalniji život stanovništva tih mesnih zajednica.

“Poslednjih godina u svakom selu se organizuju razne manifestacije kojima se promovišu vrednosti tog sela. Na taj način se privlači određeni broj gostiju i šteta je to ne iskoristiti za razvoj seoskog turizma,” istakao je Arsen Đurić.

Broj domaćinstava koji je uključen u seoski turizam je relativno mali imajući u vidu potencijal ali je na skupu najavljeno da će TO Zlatibor uključiti u aktivnu promociju kategorisanih seoskih domaćinstava sa teritorije opštine Čajetina. Đurić je najavio za 2016.godinu i studijsko putovanje za poljoprivrednike, kao i veći broj edukacija kako bi se pomoglo ruralnom stanovništvu da se uključi u dalji razvoj turizma.

“Mislim da seoski turizam ima perspektivu, a takvi su trendovi u svetu, a posebno ovde kod nas, imajući u vidu veliki broj turističkih atrakcija koje se nalaze u seoskim mesnim zajednicama, a koje poseti veliki broj turista,” zaključio je Đurić.

 

 Poljoprivrednicima je potom Danijela Panić iz Regionalne razvoje agencije “Zlatibor”, održala predavanje na temu izrade biznis plan, uz poštovanje svih pravila uspešnog budžetiranja.

seoski-turizam15-2

Radmila Vasiljević, je održala predavanje u vezi gastronomske ponude, njenog normiranja i značaja tradicionalnih jela u seoskom turizmu. Profesorka Vasiljević je posebnu pažnju u svom predavanju posvetila normiranju gastronomske ponude što je u direktnoj vezi i sa formiranjem cena proizvoda.

Potom je Miljko Radišić iz TO Zlatibor predstavio primere dobre prakse seoskog turizma iz Istre u Hrvatskoj, kao nove ugostiteljske usluge u seoskom turizmu koje imaju karakter “eko-smeštaja”.

Trenutno je na teritoriji opštine Čajetina funkcioniše pet seoskih turističkih udruženja, a još dva su u procesu registracije u APRu. Što se tiče broj domaćinstava uključenih u seoski turizam, kategorizaciju poseduje 15 domaćinstava, ali je znatno veći broj u procesu obnavljanja kategorizacije. Predavanja je pratilo 25 lica koja poseduju važeću kategorizaciju ili su spremni da kategorišu svoja seoska domaćinstva kao turistička.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031