fbpx
Događaji Kultura Manifestacije Muzika Pozorište Turizam Umetnost Video

Šeste pesničke vatre zlatiborske

U domu omladine na Zlatiboru 22.septembra po šesti put su održane Pesničke vatre zlatiborske. Ove godine manifestacija je posvećena Vuku Stefanoviću Karadžiću i Johanu Volfgangu fon Geteu.

U programu su učestvovali hor osnovne škole Dimitrije Tucović iz Čajetine, kojim je dirigovao nastavnik Marko Kutlešić, glumci Vjera Mujović, Feđa Stojanović i Slobodan Ljubičić i operski solista Aleksandar Stamatović, kompozitor Rade Radivojević i pijanista Ljubodrag Begović.

6.Pesničke vatre zlatiborske – slika 2

U nešto više od šezdeset minuta predstavljeni su najvažniji detalji iz života Getea i Vuka Karadžića. Ovom prilikom su korišćeni i kadrovi serije Vuk Stefanović Karadžić a dramski umetnici su recitovali stihove i odlomke bogatog književnog opusa ovih autora. Ove godine je Pevelja pesničke vatre zlatiborske pripala Milovanu Vitezoviću, svestranom i talentovanom pesniku, aforističaru, dramskom stvaralaocu i sadašnjem predsednik Udruženja književnika Srbije.

Vitezović, nažalost zbog bolesti nije mogao da prisustvuje programu ali je za ovu priliku uputio video poruku.

„Bio vih posebno srećan da prisustvujem večeras ovom događaju. Prilike su takve da ne mogu prisustvovati i preostaje mi da Vam zahvalim. Ja sam molio da se traži još neko drugi da bude dobitnik ovogodišnjeg priznanja. Ja sam 1963. odavde otišao u Beograd. Kako sam tamo stigao, otišao sam i u srpsku književnost sa jednom poemom Vitez lutalica. Užički kraj je zavičaj pesnika. Ne bih baš sebe ubrajao u red pesnika, ali pisao sam nešto. Ono što je najznačajnije i što volim u ovom kraju to su pesme Slavka Vukosavljevića, Ljubomira Simovića, Milosava Tešića, Radomira Andrića, Milice Zdravković, Vladana Mitrovića, Miodraga Stranisavljevića i ponajviše Ljubivoja Ršumovića,“

6.Pesničke vatre zlatiborske – slika 6

Pored dramskog programa svoje poetske radove su predstavili i autori koji u Srbiji gostuju povodom 56.međunarodnih susreta pisaca u Beogradu. Publici su se predstavili pesnici iz Aždar Ol, Farid Husein (Azerbejdžan), Kasijan Marija Spiridon (Rumunija) i Milan Rihter (Slovačka), dok je njihov domaćin ovom prilikom bila pesnikinja Mirjana Ranković Luković iz Čajetine.

6.Pesničke vatre zlatiborske – slika 5

Gospođa Ranković Luković je za ovu priliku recitovala pesmu “Devojka i ruža”. Publika je mogla da čuje i stihove pesama “Borba anđela sa snom”  (Kasijan Spiridon), Ćutnja rata (Farid Husein), Viđeno u snegu (Milan Rihter), Heroj – nepijatelj (Aždar Ol).

Kulturno veče na Zlatiboru ukrasila je i tradicionalna vatra kod Spomenika na Šumatnom brdu čime su najavljene pesnički susreti naredne godine.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031