fbpx
Događaji Društvo Info Obrazovanje Vesti Video

Šljivovica dobila vrtić

U petak, 27.juna u Šljvovici je otvoren vrtić “Neven” PU Radost iz Čajetine. Prostorije vrtića se nalaze u zgradi osnovne škole u Šljivovici. Otvaranju vrtića su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave kao i dr Dragica Babić Pavlović, specijalni savetnik ministra u Ministarstvu prsvete, direktor Institu za za psihologiju i profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

vrtic-neven6

Program je započeo izvođenjem numere „Vostani Srbijo“ u izvođenju operskog pevača Aleksandra Manevskog.

Zatim je prisutnima pročitano pismo ministar prosvete dr Srđan Verbić. U pismu se navodi da je primer Čajetine po mnogo čemu poseban, i da je opština Čajetina ove, 2014. godine, ne samo ispunila već i daleko prevazišla strateške i nacionalne milenijumske ciljeve i ostvarila neverovatan obuhvat od preko 90% predškolske dece, dok je na nivou cele Srbije obuhvat u proseku oko 47%.

Direktorka PU Radost, Jelena Mitrašinović Brašanac, se zatim obratila prisutnima. Ona je u svom izaganju rekla  da je u odnosu na period od pre pet godina, kada je obuhvat dece uzrasta od 3 do 5,5 godina bio 55,65% , sada je 88,25%, dok je nacionalni nivo znatno niži, oko 47% o. U seoskim sredinama taj odnos je 29% na nacionalnom nivou, prema 63,35% u opštini Čajetina. Gospođa Mitrašinović Brašanac je istakla da je  svesrdnu pomoć i podršku kako moralnu, tako i materijalnu predškolskoj ustanovi pružilo rukovodstvo opštine.

vrtic-neven4-stamatovic

Predsednik opštine Čajetina, Milan Stamtović je je potom otvorio vrtić. On je u svom govoru izrazio zadovoljstvo što otvara četvrti vrtić u seoskoj sredini. Stamatović se zahvalio mladim ljudima u Šljivovici koji su uz pomoć lokalne samouprave odlučili da ostanu da žive u seoskim mesnim zajedincama. On je izrazio žaljenje što opština nema podršku ministarstava.

-Trudimo se koliko možemo u ovim teškim vremenima, i ja se još jednom zahvaljujem na podršci i razumevanju prosvetnim radnicima i stanovništvu.

Zatim su prigodan program izvela deca iz vrtića „Radost“ i učenici  OŠ „Milivoje Borović.

Opština Čajetina je u proteklom periodu kontinuirano ulagala značajna sredstva, u rano obrazovanje, kroz širenje mreže Predškolske ustanove, fizičke i ljudske kapacitete, kvalitet i raznovrsnost programa i usluga.Sa idejom da se sačuvaju sela i rano obrazovanje učini dostupnim deci iz razvojno nepovoljnih sredina , intenzivno je rađeno na obezbeđenju institucionalnog vida obrazovanja, pa tako na teritoriji opštine Čajetina, pored novootvorenog prostora u Šljivovici, imamo tri adaptirana prostora u seoskim mesnim zajednicama, u Krivoj Reci,Sirogojnu i Mačkatu.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031