fbpx
Biznis Događaji Lokalna privreda

Smartinno sinergija

Povezivanje pilot akcija između partnera SMARTINNO projekta

U cilju postizanja sinergetskih efekata na regionalnom nivou, RRA Zlatibor je u saradnji sa partnerima iz Slovenije i Hrvatske, organizovala radnu posetu Primorsko – notranjskoj regiji (Slovenija) i Istarskoj županiji (Hrvatska) za predstavnike sektora turizma i ruralnog razvoja Zapadne Srbije. Oni su od 6. do 10. decembara boravili u Sloveniji i Hrvatskoj sa ciljem da se upoznaju sa iskustvima i primerima dobre prakse u procesu upravljanja turističkom destinacijom i mogućnostima integracije postojećih potencijala i resursa Zapadne Srbije u turističku ponudu i unapređenje ruralnog razvoja naše regije. To je ujedno bilo i povezivanje kandidovanih pilot akcija partnera iz Slovenije, Hrvatske i Srbije u okviru projekta SMARTINNO, koji finansira IPA Jadranski program prekogranične saradnje. Delegaciju iz Srbije činili su predstavnici lokalnih turističkih organizacija Užica, Zlatibora, Ivanjice, Nove Varoši, Prijepolja, Turističke organizacije regija Zapadne Srbije, predstavnici ugostiteljskog sektora i Poljoprivrednog društva Zlatiborski Eko Agrar.

farma-bokoris

Prvi deo posete, organizovan je u saradnji sa slovenačkim partnerima, Regionalnom razvojnom agencijom Zeleni kras i Regionalnim razvojnim centrom Kopar kako bi se prenela iskustava koje RRA Zeleni kras ima u upravljanju turističkom destinacijom kroz već uspostavljenu Regionalnu destinacijsku organizaciju Zeleni kras. Zeleni kras je turistička destinacija koje je nastala kao rezultat saradnje 8 opština Primorsko – notranjske regije sa ciljem promocije geografskog područja kome pripadaju.

latus-mlekara-degustacioni-centar-6

Učesnici iz Srbije i predstavnici RRC Kopar imali priliku da se upoznaju sa načinom organizacije, finansiranja i aktivnostima Regionalne destinacijske organizacije Zeleni kras koja je osnovana sa ciljem da operativno upravlja i radi na povezivanju svih aktera iz oblasti turizma sa ciljem tržišne valorizacije potencijala i karakteristika područja. Tokom posete potpisan je memorandum o saradnji između RRA Zlatibor, Turističke organizacije regije Zapadna Srbija, RRA Zeleni kras i RRC Kopar, kao osnova za za buduću saradnju kroz transfer znanja i iskustava iz oblasti turizma.

latus-mlekara-degustacioni-centar

Nakon Slovenije predstavnici iz Srbije posetili su Istarsku županiju koja predstavlja vodeću turističku regiju u Hrvatskoj koja je u 2014. godini ostvarila 3.2 miliona dolazaka turista, odnosno 22 miliona noćenja što predstavlja oko 30% ukupnih noćenja u toj zemlji. Tokom posete učesnici su imali priliku da se upoznaju sa organizacijom i aktivnostima Turističke zajednice Istre i Istarske razvojne turističke agencije (IRTA), odnosno njihovim delokrugom rada koji se odnosi na upravljanje turističkom destinacijom. Aktivnosti turističkih organizacija su usmerena na realizaciju različitih vidova promocije Istre, podrške i organizovanja različitih vrsta manifestacija i projekata iz oblasti turizma, pružanjem informacija o raspoloživosti smeštajnih kapaciteta u hotelskom i privatnom smeštaju, odnosno povezivanju svih aktera iz oblasti turizma.

azzri---edukacijski-gastronomski-centar-istre

Pored toga predstavnici Srbije su posetili Fakultet za ekonomiju i turizam „Dr Mijo Mirković“, Sveučilišta Juraj Dobrila u Puli gde su zajedno sa predstavnicima Istarske razvojne agencije razmenili iskustva iz oblasti specijalizacije turističke ponude i kreiranju mehanizama za uvođenje novih lokalnih proizvoda. Nakon posete fakultetu učesnici su posetili Centar za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije koji otvoren u okviru kandidovane pilot akcije SMARTINNO projekta. Predstavnici RRA Zlatibor i Istarske razvojne agencije potpisali su memorandum o saradnji i razumevanju, kao polazna tačka za pripremu zajedničkih projekata iz oblasti ekonomskog razvoja.

azzri---edukacijski-gastronomski-centar-istre2

Pored institucija koje se bave razvojem turizma predstavnici Srbije su posetili i Agenciju za ruralni razvoj Istre (AZRRI), koja od 2002. godine ima vodeću ulogu u razvoju i realizaciji programa koji se odnose na razvoj poljoprivrede i ruralnog dela Istre odnosno zaštite i uključivanja tipičnih proizvoda u turističku ponudu Istre. AZRRI je kroz realizaciju svojih programa uspeo trajno da zaštiti istarsko goveče, kozu, ovcu i magaraca kao autohtone rase životinja za njihovo korišćenje u ruralnom razvoju Istre, gde se one koriste za proizvodnju prerađevina od mesa koje nose oznaku Istarkog kvaliteta i na taj način stavi u funkciju ruralnog razvoja i razvoja turizma. Tokom posete Agencija za ruralni razvoj Istre, Poljoprivredno društvo Zlatiborski Eko Agrar i RRA Zlatibor su potpisali su memorandum o saradnji i razumevanju, kao osnovu za buduću saradnju, pripremu projekata i transfer znanja iz oblasti ruralnog razvoja.

latus-mlekara-degustacioni-centar-4

U sklopu posete učesnici putovanja obišli su i porodičnu mlekaru Latus koja dnevno od istarskih stočara otkupi i preradi 10 tona mleka (cena oko 40 centa po litru). Veliki utisak na sve učesnike putovanja ostavio je degustacioni centar za turističke grupe koju su vlasnici finansirali sopstvenim sredstvima bez kredita i drugih vrsta podrške i pomoći.

uljara-san-lorenco

Pored toga, zanimljiv primer intervencije javnog sektora u očuvanje tradicije i valorizacije resursa je i poseta Uljari San Lorenco koja je u vlasništvu Agencije za ruralni razvoj Istre. Uljara otkupljuje masline od kooperanata sa područja Istre i prerađuju u ekstra devičansko maslinovo ulje. Pored otkupa Uljara kooperantima pruža i stručnu i savetodavnu podršku, nadgleda proces berbe i sveukupno se brine o očuvanju konstantnog kvaliteta proizvoda.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2022
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930