fbpx
Događaji Društvo Porodica

Solidarnost na delu

Zlatiborci su do sada nebrojeno puta pokazali svoju solidarnost sa onima koje su životne okolnosti dovele u nevolju. Pre nekoliko dana na molbu bratstva manastira „Hilandar“, opština Čajetina je pomogla gospođi Zorici Pavlović, koja je nesrećnim slučajem izgubila trinaestogodišnju ćerku Saru.

sara

Zorica Pavlović je rođena u Užicu, a početkom 90-ih godina se odeslila u Grčku. Gospođa Pavlović je u vreme ekonomske krize ostala bez posla. Oštre mere štednje su zaposledicu imale i isključivanje struje velikom broju najsiromašnijih, što je  pogodilo i Zoricu Pavlović. Ona je, našavši se u situaciji bez struje, pokušala je da zagreje stan improvizovanom peći. U tokom noći je došlo do trovanja ugljen-monoksidom, a malena Sara nije preživela. 

“Imala sam posla toliko da zaradim za hranu i da Saru obučem. Toliko je moglo da se zaradi. Grejanje – ništa. I onda je došlo do tragedije. Nije hteo Bog mene da uzme. Uzeo je nju. Zašto, on zna…”, rekla je Sarina majka Zorica za RTS.

Prema rečima Miloša Stojkovića, poverenika manastira „Hilandar“, stradanje male Sare je izazvalo revolt javnosti, a vlada je dala nalog da 300.000 porodica dobije struju.  Zorica je svoje dete sahranila u rodnom kraju, a sada je, zahvaljujući saradnji manastira Hilandar i čajetinske opštine dobila i krov nad glavom.

zorica1

Nakon Sarinog stradanja, gospođa Zorica obratila se bratstvu manastira „Hilandar“, koje joj je pomoglo da se vrati u Srbiju. Vest o tragediji Zorice Pavlović je stigla i do Čajetine, a lokalna samouprava je uspela da joj obezbedi stan u naselju Ćeten. Javna preduzeća „Vodovod“ i „Kulturno sportski centar“ su pružili tehničku podršku u ovoj akciji a  firma „Neo-univrzal“ i hotel „Palisad“ su opremili stan. A gospođa Pavlović se u svoj stan uselila u petak 18.aprila. 

Ovom prilikom Miloš Stojković je rekao: “Opština Čajetina je primer slobode, istine i pravde i u ovakvim situacijama se pokazuju ljudska srca i dostojanstvo.“

“Opština Čajetina je na molbu manastira Hilandar i igumana Metodija izašla u susret majci, obezbedili smo jedan stan i u nekom budućem periodu, ako ovi naši zakoni budu dozvoljavali, mi ćemo obezbediti i radno mesto za majku”, rekao je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović za RTS.

Rečima zahvalnosti što je u rekordnom roku dobila krov nad glavom, kao i mogućnost da nastavi svoj život i nakon ovog nenadoknadivog gubitka, gospođa Pavlović se zahvalila svima koji su joj pomogli, a pre svega igumanu manastira Hilandar i rukovodstvu opštine Čajetina.

Treba podsetiti da su Zlatiborci prošle godine pomogli deci porodice Marjanović da sagrade kuću u Čajetini. A ove godine će svoj dom dobiti i Rade Ćaldović, slepi dečak iz Čajetine, zahvaljujući opštini Čajetina i „Blic fondaciji“.

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031