fbpx
Događaji Društvo Knjigoteka Kultura Obrazovanje

Šta čitaju mladi u Čajetini

“Knjiga je čovekov najbolji drug”, bila je nekad česta uzrečica mnogih. Biblioteke su bila mesta gde su se mladi okupljali i družili, a knjiga je bila prozor u svet. Danas se ljudi druže uz pomoć društvenih mreža, a knjige su zamenili televizija i internet.

prvaci-biblioteka2013-7

Kakva je situacija po ovom pitanju u Čajetini pitali smo odgovorne u biblioteci Ljubiša R Đenić u Čajetini. Što se tiče strukture mladih čitalaca, devojčice čitaju više od dečaka, kao i osnovci, dok srednjoškolci ređe posećuju bibiloteku.

Biblioteka u Čajetini ima veliki izbor knjiga, tako da đaci mogu pored školske lektire da čitaju i aktuelene naslove. Ovde je po rečima Mirjane Lopin – Drizo situacija izjednačena tako da mladi podjednako pozajmljuju knjige iz obaveznog i slobodnog programa.

Što se tiče aktuelnih naslova, u biblioteci Ljubiša R Đenić mladi najviše vole da čitaju knjige iz serijala Hari Poter, a zatim slede naslovi “Zauvek devojčica” od Džudi Blum, “Recept za pobunu” koju je napisala Keti Hopkinks, kao i serijal knjiga o Alis autorke Džudi Kerti koji je u Srbiji objavila izdavačka kuća Kreativni centar. Na petom mestu se nalaze knjige o istorijskim ličnostima Slobodana Stanišića u izdanju Pčelice iz Čačka.

Kada se pogledaju najčitaniji naslovi, jasno je i kakve su čitalačke navike mladih čitalaca, i ko su najbrojniji čitaoci (devojčice). Očigledno je i da mladi čitaoci vole knjige u nastavcima.

Na kraju možemo samo da prenesemo poruku ljubaznih bibliotekarki:

“Lepo je čitati, osamiti se, isključiti probleme i uživati, jer dobra knjiga je bolja i od filma”.

Menča Lojanica
Novinarsko – literarna sekcija OŠ Dimitrije Tucović

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031