fbpx
Događaji Manifestacije Sport Sport+ Turizam Video

Strongmeni pokazali snagu na Zlatiboru

Najsnažniji ljudi sveta su se okupili na Zlatiboru u novom kolu Lige šampiona Strongmena (STRONGMAN CHAMPIONS LEAGUE). Pred zlatiborskom publikom se nadmetalo 11 vrhunskih sportista iz Nemačke, Rumunije, Italije, Estonije, Letonije, Austrije, Slovenije, Islanda, Bugarske, Holandije i Srbije.

strongmeni16-3

Strongmeni su samom svojom pojavom privukli pažnju meštana i turista i svi su iskoristili priliku da se uslikaju sa najsnažnijim ljudima Evrope i sveta. Organizatori su priredili nadmetanje u više disciplina od kojih su najatraktivnije bile Konakov točak, Podizanje automobila, i naravno vuča kamiona.

strongmeni16-1

Takmičenje je počelo disciplinom vuča kamiona. Za ovu priliku kamion težak osam tona je ustupila kompanija Tranšped. Publika je bodrila sve takmičare koji su kamion vukli 35 metara duž keja kraj Jezera. Zanimljivo je pomenuti da su i pojedini gledaoci želeli da probaju da povuku kamion.

U ovoj disciplini su svi takmičari bili solidni i brzi, o njihovoj spremi govori i podatak da su svi stazu vukući kamion od osam tona prešli za manje od jednog minuta.

vladimir-bulatovic-strongmen

Publika je zdušno navijala za sve takmičare, ponajviše za domaćeg takmičara Vladimira Bulatovića. Potom je takmičenje nastavljeno na Kraljevom trgu, a u muzičkom delu je nastupio ansambl Kulturno umetničkog društva Zlatibor.

Disciplina Konakov točak je bila posebno zanimljiva jer su Strongmeni morali da podignu ne samo predviđeni teret već i četiri prelepe Zlatiborke.

strongmeni16-4

U ovom delu takmičenja posebno je bilo interesantan nastup Stefana Solvi Petersona koji je imao podršku navijača sa Islanda. Naime, njemu su podršku pružile mlade Islanđanke koje na Zlatiboru borave na košarkaškom kampu Crvene Zvezde.

strongmeni16-5

Zatim je usledilo dizanje dva tega od po 17,5 kg, i na kraju podizanje automobila. Za ovu disciplinu kompanija Zlatiborac je ustupila dva automobila, koji su dobili i dodatni teret u prtljažnicima kako bi se ispoštovala pravila o potrebnoj težini.

strongmeni16-7

Ali ono što je interesantno u ovoj disciplini su i takmičari međusobno bodrili i podržavali svoje kolege kako bi postigli najbolje rezultate. U ovoj disciplini je dominirao Letonac Aivars Smaukstellis koji je podigao auto čak osam puta.

strongmeni16-8

Na kraju kada su se sabrali bodovi iz svih disciplina prvo mesto je pripalo Aivarsu Smaukstellisu iz Letonije, drugi je bio aktuelni svetski šampion Martin Vildauer dok je treće mesto pripalo Matijažu Balšaku iz Slovenije.

strongmen16-6

Domaćini su za tri najbolja takmičara pripremili i poseban dar, statue zlatnog bora.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2022
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930