fbpx
Događaji Društvo Ekonomija Lokalna privreda Obrazovanje

Sušara za voće – posao za mlade

Ministarstva omladine i sporta je prošle nedelje objavilo rang listu projekata koji će biti finansirani u 2016.godini. Među odobrenim projektima se nalazi i projekat “Sušara za voće, posao za mlade” koji je pripremila kancelarija za mlade opštine Čajetina.

kancelarija-mladi16-logo

Projekat kojim će se baviti KZM ima za cilj da mladim voćarima obezbedi jedan od načina kako mogu da se samozaposle i pokrenu neki svoj biznis. Obezbediće se prostor koji će se opremiti i posedovati komoru za sušenje voća.

Pomenuti prostor nalazi se u selu Kriva Reka, dok će nakon opremanja prostora, biti aktivirano neaktivno udruženje voćara i povrtara koje će učlaniti mlade koji bi želeli da se uključe u rad.

Kasnije, organizovanjem obuka, pospešiće se mladi da kroz registraciju svojih poljoprivrednih domaćinstava mogu sami da se samozaposle i da svoje proizvode plasiraju na tržište.

„Za učešće na projektu mlade ćemo motivisati tako što će za vreme trajanja projekta biti besplatno sušenje voća, ambalaža i etiketa. Opština Čajetina će sve vreme trajanja projekta, a i kasnije, finansirati tekuće troškove kao što su struja, voda i drugo“, objašnjava Tijana Rosić koordinator Kancelarije za mlade.

min-omladina-sport

Nakon završetka finansiranja od strane Ministarstva Omladine i sporta, sušara za voće će nastaviti da se finansira u okviru preduzeća „Zlatiborski Eko agrar“. Kakda se projekta završi, „Eko agrar“ će zaposliti dvoje mladih koji će raditi u sušari za voće. Kako će za vreme trajanja projekta biti besplatno sušenje voća za mlade, kasnije će se naplaćivati, ali samo da bi se pokrili tekući troškovi.

Ministarstvo omladine i sporta je za ovaj projekat odobrilo 1.680.000,00 dinara a projekat traje 8 meseci.

Izvor: cajetina.org.rs 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Oktobar

Kupindo