fbpx
Događaji Ekonomija Lokalna privreda Manifestacije Turizam Video

Sve je spremno za Pršutijadu 2016

Ovogodišnji šesnaesti po redu sajam suvomesnatih proizvoda ili popularna “Pršutijada” biće svečano otvoren 15.januara u 11 časova. Ova manifestacija se tradicionalno održava u porti crkve Sv. Proroka Ilije u Mačkatu. Organizatori očekuju da manifestaciju u tri dana (15.01 – 17.01) poseti više od 10.000 posetilaca.

prsutijada16-1

Ovim povodom je u TO Zlatibor organizovana konferencija za medije na kojoj su govorili predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović, direktor TO Zlatibor Arsen Đurić i Miloš Radovanović, predsednik udruženja proizvođača suvomesnatih proizvoda zlatiborskog okuga.

prsutijada16-4

Predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović je u u svom izlaganju govorio o aktivnostima opštine Čajetina u organizaciji ove manifestacije. Opština Čajetina je uložila značajna sredstva u nabavku balon sale tako da će troškovi ogranizacije manifestacije u budućnosti biti manji. Stamatović je najavio da se planira i gradnja stalne multifunkcionalne sale pri OŠ Milivoje Borović.

“Nama je izuzetno drago da je iz godine u godinu je Sajam suvomesnatih proizvoda u Mačkatu sve bolji, i sve više ima zainteresovanih izlagača i kvalitet proizvoda koje oni nude je iz godine u godinu sve bolji i bolji, istakao je Stamatović.

Arsen Đurić, direktor TO Zlatibor, očekuje dobru posećenost, pošto je popunjenost kapaciteta na Zlatiboru u vreme održavanja Pršutijade oko 70 %. Pored uživanja u degustaciji suvomesnatih proizvoda, očekuje ih i bogat kulturno-umetnički program, a moći će pogledati izložbu proizvoda starih zanatlija koji će biti postavljeni u prostorijama OŠ „Milivoje Borović“.

prsutijada16-2

Ovom prilikom, Arsen Đurić je pozvao turiste da posete Pršutijadu, i najavio dešavanja na Kraljevom trgu i u Jablanici za doček Srpske nove godine.

O aktivnostima novoosnovanog Udruženja proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga govorio je Miloš Radovanović iz Šljivovice. On je rekao da je mačkatski sajam skup najvećih domaćina, a domaćinska će biti i izložba i degustacija njihovih proizvoda.

Radovanović je istakao da proizvođači moraju da se usavršavaju i da podignu kvalitet svojih proizvoda, kako bi  znali koliko će proizvoditi i gde će svoje proizvode izvoziti, a cilj je svetsko tržište.

prsutijada16-3

Sajam suvomesnatih proizvoda će biti svečano otvoren u 11 časova 15.januara. Po otvaranju biće objavljena imena dobitnika nagrada za kvalitet u kategorijama: najbolja goveđa pršuta, najbolja svinjska pršuta, najbolja užička slanina, najbolja ovčja stelja, najbolja ovčja pršuta i najbolja domaća kobasica.

U kulturno umetničkom programu će nastupiti trubački orkestar, a spletom narodnih igara će se predstaviti ansambal UG Veterani Zlatibora. Drugog dana sajma na programu su nastupi izvornih pevačkih grupa koje će svoje umeće pokazati od 13 časova. Poslednjeg dana Sajma publici će se predstaviti ansambl KUDa Zlatibor. Kao i prethodnih godina planirana je i nagradna igra za posetioce sajma, koji mogu da osvoje džak pršute, kvadratni metar slanine i 7 metara kobasice. Dobitnici nagrada će biti izvučeni poslednjeg dana Sajma.

Na sajmu će svoje proizvode izložiti 17 proizvođača, a dvanest je predalo uzorke svojih za kontrolu. Ove godine kontrolu kvaliteta suvomesnatih proizvoda vršiće kontrolna organizacija “Jugoinspekt Beograd”. Ova ustanova je  najstarija i najveća državna nezavisna specijalizovana stručna akreditovana međunarodno priznata kontrolna organizacija u Srbiji i u celom regionu.

Prošle godine su najbolje proizvode imali:

  1. Rade Šopalović je nagrađen u dve kategorije. Komisija mu je dodelila zlatnu plaketu za najbolju goveđu pršutu i najbolju svinjsku pršutu
  2. Ružica Stojanović je takođe nagrađena u dve kategorije. Stručni žiri je ocenio da Ružica Stojanović ima najbolju domaću kobasicu i ovčju stelju
  3. Milija Brović je dobio nagrade u kategorijama najbolja ovčja pršuta i najbolja užička slanina.

Iako je planirano da ovogodišnja Pršutijada ima međunarodni karakter, zbog nevremena gosti iz Italije, Hrvatske i Slovenije svoj dolazak odložili.

“Pršutijada” je po svom sadržaju privredna, ali zbog toga što se izlaže nešto karakteristično za gastronomiju ovog kraja predstavlja i etnografsku manifestaciju. Pored izlaganja i prodaje suvomesnatih proizvoda,propratni program čine predavanja iz oblasti ruralnog razvoja i kulturno-umetnički program, što je komplementarno osnovnom sadržaju. Dođite i probajte tradiciju.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Oktobar

Kupindo