fbpx
Događaji Manifestacije Sport Sport+ Turizam

Sve spremno za 10.višeboj u Jablanici

Ovih dana turističko udruženje “Jablanica” privodi kraju sve pripreme za tradicionalni Sabor tradicije zlatiborskog kraja koji počinje ovog petka.

Za ovu godinu organizatori su pripremili brojne aktivnosti kojima će se obeležiti 10. po redu seoski višeboj u Jablanici. Danas je ovim povodom održana konferencija za štampu u TO Zlatibor na kojoj su govorili predsednik turističkog udruženja “Jablanica”, Vukomir Božanić i Miljko Radišić ispred TO Zlatibor.

kamen-s-ramena-jablanica

Sabor tradnicije zlatiborskog kraja će početi 05.juna u 15 časova potpaljivanjem katranice. Pošto se potpale katranice naredna dva dana će trajati spremanje katrana. Otvaranje katranice i puštanje katrana je planirano za 7.jun u 15 časova. Kako se ove godine ova manifestacija održava u centru Jablanice očekuje se znatno veća posećenost u odnosu na prethodnu godinu.

Za subotu su organizatori planirali bogat kulturno-umetnički program narodne muzike i tradicionalnih igra na letnjoj pozornici u dvorištu osnovne škole koji počinje u 20 časova.

Poslednje dana sabora, u nedelju 7.juna je planirana centralna manifestacija 10.seoski višeboj “Jablanica 2015”. Kao i prethodnih godina i ove višeboj će imati dvanaest disciplina, kao što su skok u dalj, bacanje kamena s ramena, prevlačenje klička, skok u vis, prevlačenje rukom na brvnu, puzanje uz banderu, prevlačenje konopca, struganje testerom kladarom, struganje dubećom testerom, vuča na vlaci konjskim jednopregom i dvopregom, kao i vuča na vlaci volovskom zapregom.

Još malo i cilj
Još malo i cilj

Predsednik turističkog udruženja “Jablanica”, Vukomir Božanić je na konferenciji govorio o značaju ove manifestacije za zlatiborski kraj i istakao da očekuje dobru posećenost. Ove godine u glavnom takmičarskom programu u vuči na vlaci od takmičara će se očekivati da povuku trupac od oko 1,5 m kubnih i da se u disciplini vuča volovima na vlaci očekuje 10 – 15 takmičara.

Miljko Radišić, iz TO Zlatibor je istakao kako turistička organizacija pruža podršku svim turističkim udruženjima na teritoriji opštine Čajetina u razvoju lokalnih manifestacija. “Trenutno na teritoriji opštine Čajetina postoji pet turističkih udruženja koja promovišu i organizuju lokalne turnističke manifestacije. Raduje činjenica da se ruralno stanovništvo uključuje u razvoj seoskog turizma”, rekao je Radišić.

Što se tiče prevoza do Jablanice, planirana su polasci u 9, 11 i 13 časova sa glavne autobuske stanice na Zlatiboru, dok su polasci iz Jablanice u 12, 15 i 19 časova. Na ovoj relaciji će saobraćati “Gaga tours”, a cena povratne karte je 400 dinara.

9.00 – Doček gostiju
10.00- Kulturno-umetnički program
11.00 – Svečano otvaranje Višeboja
11.20 – Skok u dalj iz mesta
11.35 – Bacanje kamena s ramena
11.50 – Prevlačenje klička
12.00 – Ručno prestrugivanje testerom kladarom
12.30 – Ručno struganje dubećom testerom
13.00 – Trka konja
13.30 – Kulturno umetnički program Kud Gruža, Kud Rudo, Kud Zlatibor
15.00 –Otvaranje katranice i a zatim slede glavne discipline
15.00 – Vuča na vlaci konjskom zapregom: jednopregom, dvopregom
16.00 – Vuča na vlaci volvoskom zapregom
17.00 – Skok u vis iz mesta
17.20 – Prevlačenje rukom na brvnu
17.40 – Puzanje uz banderu
18.00 – Prevlačenje konopca
19.00 – Proglašenje pobednika i svečano zatvaranje Višeboja

 

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Oktobar

Kupindo