fbpx
Biznis Događaji Lokalna privreda Manifestacije Turizam

Svečano otvorena Pršutijada 2016

Danas je svečano otvoren 16.sajam suhomesnatih proizvoda koji se tradicionalno održava u zlatiborskom selu Mačkat.

prsutijada16-6

Po prvi put Sajam se održava u novoj sali koju za ovu priliku nabavilo Javno preduzeće KSC Čajetina. Na više od 500 metara kvadratnih svoje proizvode je izlaže sedamnaest proizvođača suhomesnatih proizvoda iz opštine Čajetina. Kao i prethodnih godina svoje proizvode su izložili Ružica Stojanović, Vlade Stojanović, Miloš Radovanović, Marko Stojanović, Nikola Brković, Dragoljub Šopalović, Vukašin Šopalović, Dragan Stojanović, Vladimir Andrić, Dušan Stojanović,  Aleksandar Radojičić, Mitar Marić, Brana Šopalović, Zlatiborac doo, Braća Stojanović, Milivoje Tanasković,  Ilija Stojanović…

prsutijada16-14

Sajam je počeo intoniranjem himne u izvođenju crkvenog hora Hrama proroka Ilije u Mačkatu. Prisutnima se potom obratio predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović.

prsutijada16-17

On je pozdravio prisutne goste i izlagače u svoje ime i u ime opštine Čajetina. Stamatović se zahvalio proizvođačima na trudu i zalaganju kako bi se sačuvala tradicija.

“Naši proizvođači iz godine u godinu ulažu ogromne napore da sačuvamo ono šte je danas Srbiji najpotrebnije, a to je tradicija i kultura. Mačkat je najbolji primer koliko je važno da svaka lokalna samouprava učini koliko može da se sačuva naša tradicija, kultura, a ako sačuvamo sela mislim da ćemo sačuvati i Srbiju,” istakao je Stamatović.

Predsednik opštine Čajetina je posebno istakao trud i zalaganje kompanije Zlatiborac koja je uspela da se probije na strana tržišta, a posebno na tržištu Ruske federacije. On je istakao da i kvalitet zlatiborskih suhomesnatih proizvoda govori o napretku i da će opština Čajetina prušiti podršku u nastupu proizvođača na evropskom i svetskom tržištu.

prsutijada16-15

Stamatović se na kraju zahvalio svima koji su učestvovali u organizaciji ove manifestacije, a posebno javnim preduzećima i posetiocima.

“Zahvaljujem se i cenjenim posetiocima koji dolaze na ovu manifestaciju i daju doprinos da se čuje dobar glas o opštini Čajetina, Mačkatu i našim proizvođačima,” zaključio je Stamatović.

Ove godine je dvanest proizvođača učestvovalo u nagradnom delu sajma. Kvalitet proizvoda je ocenjivao desetočlani žiri eminentnih stručnjaka međunarodno priznate kontrolna organizacija “Jugoinspekt Beograd”.

Žiri je ove godine dodelio po tri nagrade u pet kategorija, tako da su dodeljivane nagrade za najbolju goveđu pršutu, najbolju svinjsku pršutu, najbolju ovčju stelju, najbolju slaninu i najbolju domaću kobasicu.

prsutijada16-19

Najbolje rangirani izlagači su na ovogodišnjem sajmu bili: Dušan Stojanović čiji su proizvodi nagrađeni sa dve zlatne i jednom srebrnom medaljom; Nikola Brković sa tri medalje (zlatna, srebrna i bronzana). Po dve medalje su osvojili proizvodi Radomira Šopalovića, braće Stojanović i Dragoljuba Šopalovića.

U kategoriji ovčja stelja, zlatna medalja je pripala Nikoli Brkoviću, srebrnu medalju je osvojio Dušan Stojanović, a bronzana je otišla u ruke Ružice Stojanović.

prsutijada16-21

U kategoriji domaća kobasica, zlatnu medalju su osvojili proizvodi Dušana Stojanovića. Srebrnu medalju je osvojio Nikola Brković, a bronza je pripala Dragoljubu Šopaloviću.

U kategoriji slanina, zlatnu medalju je dobio Vladan Stojanović, srebrna medalja je pripala Radomiru Šopaloviću, a bronzana Nikoli Brkoviću.

U kategoriji svinjska pršuta, Dušan Stojanović je nagrađen zlatnom medaljom, srebrnu medalju je osvojila slanina braće Stojanović, dok je bronza pripala Dragoljubu Šopaloviću.

prsutijada16-7

U kategoriji, goveđa pršuta, najbolje je ocenjen proizvod Milivoja Tanaskovića, koji je nagrađen zlatnom medaljom, srebrnu medalju su za svoj proizvod osvojila braća Stanojević, dok je bronzana medalja pripala Radomiru Šopaloviću.

Nagrađenima su priznanja uručili Nikola Smiljanić, direktor JP KSC Čajetina, Vladimir Bojović, direktor preduzeća Eko agrar, Ostoja Kovačević, zamenik predsednika SO Čajetina, Bojana Božanić, pomoćnica predsednika opštine Čajetina i Milan Stamatović.

prsutijada16-9

Milivoje Tanasković, dobitnik zlatne medalje za kvalitet goveđe pršute je za medije izjavio da je on četvrta generacija u porodici koja se bavi proizvodnjom suhomesnatih proizvoda. Ovo je prva zlatna medalja za kvalitet, iako su proizvodi porodice Tanasković u prošlosti osvajali nagrade. Što se tiče kvaliteta izloženih proizvoda Tanasković je pohvalio sve proizvode, rekavši da je sva pršuta dobrog kvaliteta i da je sve pitanje nijansi. Nagrađeni proizvođač u proizvodnji koristi domaće meso uglavnom iz zapadne Srbije.

prsutijada16-5

Slično govore i članovi porodice Dušana Stojanovića, koji su takođe četvrta generacija proizvođača suhomesnatih proizvoda. Ove godine proizvodi Dušana Stojanovića su osvojili tri medalje a naggrade su osvajali i u prethodnim godinama. U porodici Stojanović, tajna uspeha u proizvodnji je tradicionalni način pripremanja ovih proizvoda, u svim fazama, od prerade mesa, soljenja i na kraju sušenja. Za Stojanoviće, prušta ima najbolji ukus uz dobro vino ili rakiju.

prsutijada16-13

Organizatori su i ovom prilikom organizovali kulturno – umetnički program za sve posetioce sajma, tako da je publika mogla da uživa u nastupu trubačkog orkesta Igora Mitrovića, dok se ansambal udruženja građana Veterani Zlatibora predstavio koreografijom “Igre iz Mačve”.

prsutijada16-12

Što se cena tiče, na ovogodišnjoj Pršutijadi se pršuta može kupiti za 1.700 dinara po kilogramu, kobasice se prodaju po 800 dinara za kilo, ovčja stelja se prodaje za 1.300, a sušeni ovčji but za 1.500. Pored suhomesnatih proizvoda, na sajmu se mogu kupiti sir, kajmak, med i rakija, kao i pleteni proizvodi i suveniri. A za one kojima se na sajmu otvori apetit tu su jagnjeće i svinjsko pečenje sa ražnja.

Drugog dana sajma na programu su nastupi izvornih pevačkih grupa koje će svoje umeće pokazati od 13 časova. Poslednjeg dana Sajma publici će se predstaviti ansambl KUDa Zlatibor. Kao i prethodnih godina planirana je i nagradna igra za posetioce sajma, koji mogu da osvoje džak pršute, kvadratni metar slanine i 7 metara kobasice. Dobitnici nagrada će biti izvučeni poslednjeg dana Sajma. Ove godine Pršutijada traje do nedelje 17.januara.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

July 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031